До дня Європи в Україні. Огляд літератури.

 Враховуючи стратегічний курс України на європейську інтеграцію щорічно у третю суботу травня в Україні відзначають День Європи. В цей день жителі України відзначають день спільних цінностей, спільної історії всіх націй континенту. Тож пропонуємо вашій увазі ознайомитись  з книгами про історію та культуру Європейської цивілізації, які чекають на вас в нашій бібліотеці:

Дейвіс, Норман. Європа: Історія / Пер. з англ. П. Таращук, О. Коваленко. - К., "Основи", 2014. - 1464 с.

Чи може бути праця з історії цікавішою за пригодницький роман? Професор Лондонського університету Норман Дейвіс знає відповідь на це питання: безумовно, так! Український переклад його бестселера «Європа. Історія» витримав уже шість перевидань! Автор підійшов до написання свого 1500-сторінкового шедевру як до створення масштабного захоплюючого фільму. А саме – поєднав загальні плани (перекази найважливіших історичних подій) із деталями (вставками літературних замальовок, анекдотів, маловідомих фактів). Ці вставки – а їх близько трьох сотень – упорядковані за принципом мультимедійної енциклопедії. У тексті зустрічаються «гіперпосилання», за якими можна прочитати тематично близьку мініатюру. Варто зазначити, що надзвичайна ерудиція, літературний хист та почуття гумору Нормана Дейвіса зробили свою справу. Саме тому на сторінках його книги сухі історичні постаті перетворюються на живих людей, разом із якими читач переживає буремні події європейського минулого – прадавні й новітні, героїчні й ганебні, смішні й шокуючі. Переклад видання здійснив Петро Таращук, який зумів майстерно передати специфіку й багатство мови автора та водночас зберегти легкість, з якою читається ця унікальна книга.

Історія європейської цивілізації. Середньовіччя. Варвари. Християни.Мусульмани / за ред. Умберто Еко; пер. з італ. О. В. Сминтини, С. А. Кулініч, О. А. Юдіна, Ю. В. Григоренко, Г.В. Рудницької, О. С. Гавенко, Е. А. Стасенко, Т. М. Поклад, Д.Ю. Кондакової, І. М. Потапової; худож- оформлювач О.А. Гулагова. - Харьків: Фоліо, 2018. -698 с.: іл.

Том «Середньовіччя. Варвари. Християни. Мусульмани» охоплює величезний період — від падіння Західної Римської імперії до епохи Ренесансу. Саме в цей період були закладені підвалини латинської культури в культури тих народів, котрі поступово залюднили імперію. Латинська мова стала базисом для тих мов, якими зараз розмовляє половина світу, а потужний вплив християнства сформував те життя, яке ми сьогодні називаємо європейським. У виданні зачеплений солідний перелік тем: занепад і нове зростання міст, розвиток торгівлі і комерції, медицина й освіта, досягнення науки і техніки, духовні пошуки, повсякденне життя, піднесення римо-католицької церкви, література й історіографія, театр і музика та ін. Також воно доповнено багатим ілюстративним матеріалом: всесвітньо відомими шедеврами, першодруками із багатьох музеїв світу та ін.

Джеремі Макбрайд. Европейська конвенція з прав людини та кримінальний процес. - К.: "К.І.С", 2010 -576 с.

Посібник націлений на те, щоб допомогти суддям, адвокатам і прокурорам враховувати у процесі тлумачення та застосування кримінально-процесуальних кодексів, а також аналогічних або пов’язаних з ними законодавчих актів численні вимоги до кримінального провадження – чітко визначені й похідні від Європейської Конвенції з прав людини. 

Для цього наведено витяги з ключових рішень Європейського Суду з прав людини та колишньої Європейської комісії з прав людини стосовно скарг щодо порушень, передбачених Конвенцією прав і свобод, а також щодо порушень, допущених у ході процедур оскарження та інших пов’язаних з кримінальним провадженням процедур.

Витяги з практики Європейського суду важливі не тільки тому, що текст Конвенції сам по собі є дуже загальним для визначення сфери застосування, яку охоплюють її положення, а й тому, що обставини вибраних справ дають уявлення про можливі варіанти застосування згаданих вимог у конкретних ситуаціях.

Історія європейської цивілізації. Рим / під ред. Умберто Еко; пер. з італ. Л.Д ципоренко, Г.В. Рудницької, О.С. Гавенко, Л.А. Найдьонової, Ю.В.Григоренко; худож. - оформлювач Л.П. Вировець. - Харків: Фоліо, 2014. -1101 с.: іл. 

«Історія європейської цивілізації. Рим» — сучасний підручник історії Європи, в якому представлена повна картина політичного, військового та культурного світу Стародавнього Риму. Ця грандіозна праця охоплює період античності від середини VIII ст. до н. е. (з часів першої урбанізації) і до падіння Римської імперії у V ст. н. е. 










Історія європейської цивілізації. Близький Схід / за ред. Умберто Еко; пер. з італ. О.В. Сминтина, В.О. Пшоняк, І.В. Раєвська, О.О Феденко, І.М. Потапова, Д.В. Кіосак, Ю.В. Григоренко; худож.- оформлювач Л.П. Вировець. - Харків: Фоліо, 2016. - 1310.

Проект "Історія європейської цивілізації" охоплює період від античних часів до ХХ століття і поділений на три основних блоки: Античність (3 томи - Близький Схід, Греція, Рим), Середньовіччя (4 томи - Раннє середньовіччя, Високе середньовіччя, Пізнє середньовіччя, XV століття) і Сучасність (5 томів - XVI-XX століття). При створенні цього надзвичайного проекту його упорядник - видатний італійський вчений-філософ, літературний критик, письменник Умберто Еко - керувався мультидисциплінарним принципом: Історія, Філософія, Міфологія та релігія, Образотворче мистецтво, Література, Наука і техніка, Музика. Статті до дисциплін написані провідними італійськими фахівцями в кожній галузі. Близький Схід - це місце, де зароджувалася цивілізація не тільки Сходу, а й Європи. Саме на території так званого Родючого півмісяця почала розвиватися культура відновлювального землеробства, з'явилося примітивне колесо. Тут найпершими навчилися робити керамічний посуд та обробляти метали. Саме тут виникли перші міста, а потім перші територіальні держави: Ассирія, Вавилон, Хетське царство. Людям, що жили у Шумері, належить пальма першості у появі писемності і законодавства як такого. Тому не дивно, що найдавніші витвори мистецтва з'явилися також саме тут. Про все це і розповідає наша енциклопедія. Видання доповнено багатим ілюстративним матеріалом - всесвітньо відомими шедеврами із багатьох музеїв світу.

Плохій С. Брама Європи / Cергій Плохій ; пер . з англ. Романа Клочка. - 2-гевид. - Харків : Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2019. - 496 с.

Книга цікаво й доступно розповідає про історію нашої держави від часів Геродота до подій на Сході України сьогодні. Це авторитетне видання допоможе краще зрозуміти події минулого, а через них – і наше сьогодення. Автор фокусує увагу на українцях як найбільшій демографічній групі, а згодом – головній силі, що стояла за створенням сучасної нації. Дізнайтеся, як наші предки «призвали варягів на царювання», як наша країна боролася за право бути незалежною, пройшла крізь часи кріпацтва, комуністичного терору й Голодомору, Другої світової війни та врешті-решт отримала незалежність. «Брама Європи» — це правдива історія нашої країни, наших прагнень та життя! Пориньте у спогади предків та їхні долі, що вирішили наше сьогодення!







Україна на шляху до Європи / Упоряд.: В. Ы. Шкляр, А.В. Юричко. - К.: Етнос, 2006. - 496 с.

Видання об'єднує статі провідних вчених-політологів, журналістів, державних діячів, в яких висвітлюються проблеми інтеграції до ЄС, аналізується досвід країн, які пройшли цей шлях, а також проблеми і набутки України в реалізації стратегічної мети.

Книга розрахована на широке коло користувачів.


Коментарі

Популярні публікації