15 травня - Міжнародний день сім’ї. Огляд літератури.

 15 травня - Міжнародний день сім’ї

Найдорожче, що є в житті – це сім’я! Спочатку та, в якій народжуєшся, а потім, яку створюєш. Сьогодні відзначається Міжнародний день сім’ї. Сім’я, увібравши в себе історичний досвід всіх попередніх поколінь, завжди була і залишається осередком збереження духовних і культурних традицій нації. Ці високі якості закладаються саме в сім’ї, де дитина отримує перші уроки любові до батька, матері, до своєї Батьківщини. У родині вона набирається сил і натхнення, які допомагають їй впродовж усього життя долати життєві труднощі, досягати вершин і отримувати перемоги, адже саме родина    це джерело любові, поваги, солідарності та прихильності, те, на чому будується будь-яке цивілізоване суспільство, без чого не може існувати людина.

Тож пропонуємо вашій увазі добірку сучасних україномовних книжок про родину і сімейні стосунки.

Райшер Е.

Супербатьки/Пер.з англ.Т. Заволоко.- К.:Видавнича група КМ-БУКС, 2020.-208с.

 «Супербатьки» — повний посібник з виховання, побудований на дотриманні 75 досить простих, однак по-справжньому ефективних правил. У ньому ви знайдете безліч корисних практичних порад стосовно розв’язання проблем, з якими батькам доводиться стикатися мало не щодня. Йдеться, зокрема, про аналіз можливих сценаріїв поведінки, приклади розподілу обов’язків в родині, принцип визначення основних пріоритетів. Досить докладно розповідається про такі ключові у справі виховання дітей техніки, як переосмислення, емпатія, повторення, справедливе попередження, припинення дії, винагорода, тренування емоцій. Загалом мета цього видання — допомогти вам створити сімейне життя своєї мрії.


Емілі Остер, Шпаргалка для батьків: Науковий підхід до виховання – від народження до садка/Переклад з англійської Наталії Валевської. – Київ: 2019.-384 стор.

Озброївшись даними, Остер виявляє, що загальноприйняті знання про батьківство та догляд за дітьми не завжди є правильними. Авторка перевіряє та розвінчує міфи про грудне вигодовування (не панацея), тренування сну (не так вже й погано!), перші слова (діти, які починають рано розмовляти не обов’язково стають геніями) та багато інших. Вона також дає поради батькам про те, як повернутись на роботу, як думати про дисципліну трирічної дитини, як бути у стосунках і бути батьками водночас. Емілі Остер – кваліфікований економіст і мама двох дітей, яка знає секрет, як залишатись щасливими та спокійними батьками у період від народження дитини до того часу, коли вона піде до школи.


Влад Головін

Як бути класним татом. Історії та досвід відомих батьків.-К.:Брайт Букс, 2019.-280с.

 Куди зникли справжні чоловіки? Чому так багато розлучень і сиріт при живих батьках? Де поділися чоловіки, які хочуть і вміють виховувати та дбати про своїх дітей? Книжка розрахована на найширше коло небайдужих татусів, а також мам, які подарують книжку своїм чоловікам, аби ті знали, як стати крутими батьками.


Остапів Любомир

Малюк та бюджет. Як українським батькам виховати фінансово успішних дітей/Любомир Остапів.-К.2020.-224С.:іл.
Коли розпочинати розмовляти з дітьми про гроші? Як краще давати кишенькові гроші? Як пояснити, що таке сімейний бюджет? Скільки і куди потрібно відкладати для якісної освіти? Як виховати свою дитину фінансово успішною? У цій книжці зібрано головне з досвіду провідних західних фахівців, а також із десятків статей щодо фінансової грамотності. Автор наводить адаптовані ігрові вправи та історії, якими можуть скористатися українські батьки.







Бронсон По Батьки в шоці: новий погляд на виховання/По Бронсон, Ешлі Меррімен/Переклад укр. І.Семенюк.-Харків:Вид-во «Ранок»:Фабула, 2019.-400с.

Як ви виховуєте свою дитину? Читаєте спеціальну літературу, слухаєтеся власних батьків, радитеся з сусідами? А може, покладаєтесь на інтуїцію й життєвий досвід? А раптом вам скажуть, що всі звичні уявлення про виховання хибні? По Бронсон та Ешлі Меррімен написали саме про це — про стереотипні принципи виховання, що насправді не дають очікуваного ефекту. Вони говорять про похвалу, обман і складний підлітковий вік. А також про те, чи потрібно розмовляти з немовлятами і що робити, якщо під час сімейного обіду почалася сварка. Спираючись на численні дослідження, автори спробували відповісти на найпоширеніші питання та зосередитися на типових ситуаціях, з якими стикається більшість батьків.

Розблоковане батьківство. Як виростити здорових і щасливих дітей епоху інформаційних технологій/Елізабет Кілбі. Пер. з англ.. Р. Ладохіної. –К.:Вид. група КМ-БУКС, 2019.-248с.

В останнє десятиліття комп’ютери перетворилися на невід’ємну частину повсякденного життя, заполонивши не лише заклади, які ми відвідуємо, а й наші помешкання. Тож не дивно, що сучасні дітлахи практично від народження починають користуватися досягненнями новітніх технологій — комп’ютерами, планшетами, айфонами тощо. Однак як це може позначитися на їхньому здоров’ї та розвитку? На які небезпеки наражає? А чи дає використання комп’ютерів якісь переваги дітям дошкільного та раннього шкільного віку? Про все це ви дізнаєтесь, прочитавши розумну і дуже корисну книжку британського психолога, доктора наук Елізабет Кілбі. Автор висвітлює тему не лише як досвідчений фахівець, а й як мати трьох дітей, яка добре знає, про що говорить.


Макріді Емі

Я!Я!Я!Як перевиховувати егоїстичну дитину/пер. з англ.. Валерія Глінка.-К.:Наш формат, 2018.-328с.

 У світі панує епідемія дитячого егоцентризму. Багато дітей вважають, що отримати найкраще вони можуть як подарунок, не докладаючи жодних зусиль. Навіть більше, що цей подарунок їм хтось мусить зробити і що життя саме по собі їм винне. Як дізнатися, що ця епідемія дісталась і до вашої родини? 

• Вас дратують забаганки дітей, але ви все одно їх виконуєте. 

• Ви з останніх сил намагаєтеся підтримати лад у домі, а всі надто зайняті перед телевізором, щоб вам допомогти. 

• Ви не можете зайти до магазину і не купити чогось смачненького. 

• Ви робите за дітей те, що вони мають робити самі. 

• Ви пропонуєте підкуп і винагороду, коли хочете, щоб діти на щось погодилися.
Авторка цієї книжки пропонує рецепт, як зупинити епідемію егоцентризму, навчити дітей поводитися зважено й відповідально, розвинути стійкий характер і зрештою виховати щасливих, упевнених у собі хлопчиків і дівчаток.





Коментарі

Популярні публікації