РЕКОМЕНДОВАНИЙ БІБЛІОГРАФІЧНИЙ СПИСОК ДЛЯ ПРИХИЛЬНИКІВ СУЧАСНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРОЗИ

Незважаючи на те, що сучасна українська літературна традиція – явище досить молоде, вона вже достатньо сформована та самобутня. Причин тому чимало, але головна з них – непроста українська історія. І нижче ми представили вашій увазі огляд  українських книг, які потрібно прочитати кожному. Всі представлені книги наявні у нашому книжковому фонді.

МАКС КІДРУК "ДЕ НЕМАЄ БОГА»

Довгоочікувана новинка від мегапопулярного українського письменника.

Рейс 341. Пасажири займають свої місця. Жінки, чоловіки, діти заповнюють салон. Кожен думає про своє, трошки хвилюється, трошки боїться. Українка Анна згадує чоловіка-атовця, а росіянин Єгор - коханку, одну із жертв збитого над Донбасом Boeing 777. Німецький депутат Олівер Моргенштерн міркує про політичну кар'єру, гравець Національної футбольної ліги Лоуренс Грейс згадує свої матчі. А мала Лейла просто радіє подорожі.

Усі ці люди - незнайомці з різними долями. Єдине спільне для них - рейс 341. Літак набирає висоту. За бортом уже починають розширюватися мікротріщини на обшивці. Пасажири ще кілька хвилин перебуватимуть в приємному незнанні, бо потім - літак розіб'ється. Він як мертвий птах лежатиме серед гірських хребтів. З нього вибиратимуться ті, хто вижив… Їм буде здаватися, що найгірше - позаду. Але насправді - все ще попереду. Тут, де вони опинилися, немає нічого, тільки холодні верхівки гір. Так, вони вижили під час катастрофи. Але чи зможуть зашитися людьми там, де немає навіть бога?

Про автора



Макс Кідрукпопулярний український письменник, досвідчений мандрівник, автор першого українського технотрилера «Бот» та іншіх популярних романів, що знайшов шанувальників у багатьох країнах світу.




МАКС КІДРУК «ЖОРСТОКЕ НЕБО»
Роман-катастрофа й детектив в одному флаконі

В аеропорту Париж-Північ сталася трагедія – зазнав катастрофи літак, зібраний на українському заводі «Аронов». Після зіткнення зі снігоочисником, який, здається, раптово опинився на посадковій смузі, вижило лише четверо людей. На місце трагедії вирушає донька конструктора, який спроектував цей літак.

Дівчина починає активно розслідувати справу.

Але хтось дуже не хоче, щоб вона дізналася правду. Життя Діани та її близьких у небезпеці.

МАКС КІДРУК  "НЕ ОЗИРАЙСЯ І МОВЧИ"

  Уявіть, що на Землі існує місце, яке ніби застигло в часі. Місце, здатне сховати будь-кого, хто прагне втекти від реальності. Уявіть, що для того, аби туди потрапити, достатньо не озиратися й мовчати. Є лише одна проблема: в такому місці часом з’являються речі, страшніші за те, від чого ховаєшся.


Життя сім’ї Грозанів раптово змінюється. Вони переїжджають до нового будинку, і чотирнадцятирічний Марк змушений піти до нової школи.

Хлопець начитаний, розумний, але дуже сором’язливий - ідеальний об’єкт для цькування. Щодень більше замикаючись в собі, він мріє про світ, де немає знущань і безпричинної жорстокості. Одного дня Марк знайомиться із Сонею, дівчиною з паралельного класу, яка розповідає йому про існування такого світу і про можливість туди потрапити… просто скориставшись ліфтом у їхньому будинку.

Він не розуміє, навіщо Соня вигадує нісенітниці, які легко спростувати, але зрештою вирушає за нею. Він не підозрює, що звичайна мандрівка на десятий поверх загрожує чимось набагато гіршим за руйнування уявлень про реальний світ.

АНДРІЙ КОКОТЮХА «НАЗИВАЙ МЕНЕ МЕРІ…»


Прокинувшись вранці у власній квартирі біля мертвого тіла, колишній поліцейський Олег Кобзар опиняється поза законом. Земля горить під ногами, його оголошено в розшук, ще й полюють убивці, яких направляє невідома і жорстока рука. Тільки здаватися — не в правилах Кобзаря. Врятувати власне життя і знайти справжнього вбивцю йому допомагає слідча Віра Холод — єдина, хто вірить в непричетність Олега і готова навіть порушити правила, аби відновити справедливість.

Про автора: 


Андрій Кокотюха — український письменник, якого називають засновником українського готичного детективу. Багаторазовий переможець конкурсу Коронація слова, Вибір видавців Гранд Коронації-2010. Золотий письменник України (2012). 


АНДРІЙ КОКОТЮХА «ПОВНИЙ МІСЯЦЬ»

Детективний трилер, виконаний у популярному стилi ретро-роману, що захоплює з перших сторiнок. А фiнал обiцяє несподiванки, яких не чекав, за його зiзнанням, сам автор.

Осiнь 1944 року. Подiлля. Лiнiя фронту вже далеко, але спокою в тилу немає. У селищi Сатанів страх перед гестапо змiнився боязню каральних операцiй НКВС, мало того, округу тероризують озброєнi до зубiв банди кримiнальникiв та дезертирiв, але й це ще не все: кiлька мiсяцiв у околицях на узлiссi знаходять тiла людей, загризених дикими тваринами. Люди кажуть, завiвся в тутешньому лiсi вовкулака... Розгадати таємницю сатанівського лiсу береться бойовий офiцер, фронтовик Андрiй Левченко. Разом iз ним у небезпечнiй грi є втікач із сталінського табору Iгор Вовк, жорстокий капiтан НКВС Сомов, дезертир Жора Теплий та повстанський сотник Грiм. Їхнi долi сплелися в тугий вузол, кожен має свiй секрет. Кому з них вдасться вистояти в двобої з перевертнем?

АНДРІЙ КОКОТЮХА «ТЕМНА ВОДА»
Воно живе на дні Тихого затону в зачарованій Десні. Воно — породження деснянських легенд, міфів або — чиєїсь хворобливої фантазії.

Підводне чудовисько ніхто не бачив, але його бояться жителі довколишніх сіл. Бо воно виходить з води і вбиває рибалок. Але чудовисько залишає сліди. Отже, воно не міфічне, має плоть і кров. Слід бере колишній опер Віталій Мельник, сищик із поганою репутацією, нестандартним мисленням та залізною хваткою. Куди ведуть ці сліди? Відповіді - в фіналі одного з найкращих українських готичних детективів: «Темна вода».

 МИРОСЛАВ ДОЧИНЕЦЬ  «БРАНЕЦЬ ЧОРНОГО ЛІСУ»

Цей твір не тільки про ліс, та намагання людини в ньому вижити. Це твір, на сторінках якого в мереживо оповіді влучно, та бездоганно вплетена вікова народна мудрість.


Ця книжка розповідає незбагненну історію дивовижної людини, закинутої волею долі в безлюдну пущу Карпат. Про те, як упродовж років виживання в дикій природі юнак із мандрівника, натураліста, мисливця і вояка стає Воїном духу. Українського духу. Він і нам допомагає відповісти на вічні запитання: хто ми, звідки ми, для чого живемо й куди йдемо.

Про автора



 Усім шанувальникам сучасної української прози має бути знайоме ім’я Мирослава Дочинця. Він упевнено займає провідне місце в списку найпопулярніших авторів сьогодення, а його твори б'ють рейтинги продажів в усіх книгарнях України. Книги Дочинця пронизані щирістю від початку до кінця. Автор пише твори у філософсько-психологічному напрямку, так як це було актуально і буде завжди. 

 

 МИРОСЛАВ ДОЧИНЕЦЬ «ВІЧНИК»

«Читай і не запитуй – бо все, що належить на щодень, тут є. Читай і не суди – бо сповіді душі не судять…»

Мирослав Дочинець замолоду познайомився з дивовижним чоловіком. Його спогади майбутній письменник ретельно занотовував. Життєпис закарпатського мудреця і унікального цілителя  Андрія Ворона і став основою для книги «Вічник». Це сповідь великої душі, документ мудрого серця. Це не просто опис виняткової долі незвичайної людини. Це подарунок долі для того, хто запитує себе: "Хто я, звідки я, для чого я? І куди я йду?" Це письмо допоможе віднайти себе й укріпить у великому Переході з нічого у щось. 

ЛІНА КОСТЕНКО 

«ЗАПИСКИ УКРАЇНСЬКОГО САМАШЕДШЕГО»

Це перша нова книжка Ліни Костенко за останні 20 років мовчання і перший її прозовий роман. 

      

Роман написано від імені 35-річного комп’ютерного програміста, який на тлі особистої драми прискіпливо, глибоко й болісно сканує усі вивихи нашого глобалізованого часу. У світі надмірної (дез)інформації і тотального відчуження він – заручник світових абсурдів – прагне подолати комунікативну прірву між чоловіком і жінкою, між родиною і професією, між Україною і світом. За жанровою стилістикою «Записки українського самашедшого» – насичений мікс художньої літератури, внутрішніх щоденників, сучасного літописання й публіцистики.


Про автора

Ліну Костенко вважають генієм слова, залізною жінкою та живою легендою, а її біографія є прикладом для мільйонів українців та невичерпним джерелом мудрості. Її вислови надихають на зміни і змушують замислитися над вічними темами. Усе своє життя письменниця не боялася влади та відкрито говорила всю правду про неї. Нині вона воліє мовчати, а з нами говорять її твори.

Коментарі

Популярні публікації