Морська повість. Повернення

              20 жовтня у читальній залі Скадовської центральної бібліотеки  для дорослих  відбулась презентація першого видання книжкової серії «Світовий авангард на херсонській землі. ХХ-ХХІ ст.» книги Давида Бурлюка «Морська повість. Повернення» українською мовою. Тож, ім’я футуриста, відомого художника та знаного діяча культури знову сколихнуло культурне життя Скадовська.


На урочистий захід завітали користувачі книгозбірні, представники громадськості та люди, завдяки яким і стало можливе це видання.

Ініціатор книжкової серії «Світовий авангард на херсонській землі. ХХ-ХХІ ст.»  Володимир Ідаятов розповів про значення творчого шляху Давида Бурлюка не лише для українського культурного простору, а й для світового мистецтва загалом.

Виступи вчителя інформатики Скадовської спеціалізованої ЗОШ «Академія творчості» Ірини Буланової та провідного бібліотекаря Скадовської ЗОШ №3 Ольги Шушковської розкрили методичні та педагогічні можливості повернення культурної спадщини Давида Бурлюка до сучасного освітнього процесу.





























До речі, перше видання «Морської повісті» на Україні у 2017 році неабияк надихало заклади культури Скадовська до пошуку нестандартних та креативних рішень. Адже, видання в якому йде мова про наше місто та Джарилгач просто приречене стати бестселером у місцевого населення і невід’ємною частиною культурного простору. Про значення цього процесу розповіли екскурсовод  Скадовського краєзнавчого музею Надія Колодуб та Владислав Чеботарьов.




«Морська повість» невелика за обсягом і, здавалося б, її прочитали всі і все про неї відомо. Однак учасники обговорення розкрили нові, багатьом ще невідомі сторінки історії написання твору. Та найбільше зацікавлення викликало розкриття образу самого автора – Давида Бурлюка.

Народжений у Росії, Давид Бурлюк вважав себе сином нашої землі і писав, що « Україна ... була і залишається моєю батьківщиною. Там лежать кістки моїх предків, вільних козаків, котрі боролися за  славу сили і волі ».

Літературних творів, у яких би згадувалося наше місто і острів, не так то й багато. Тому повість Давида Бурлюка знаходиться на особливому, почесному місці.


Таке довгоочікуване «повернення» «Морської повісті» було б не можливим без ініціативи та підтримки Громадської ради при Скадовській РДА, особливо, її голови Ірини Бартчук. Наприкінці заходу вона вручила примірники цього видання та подяки усім, хто надав активну та фінансову підтримку першому виданню книжкової серії «Світовий авангард на херсонській землі. ХХ-ХХІ ст.». А ще, завдяки подарунку Ірини Дмитрівни, бібліотечний фонд поповнився рідкісним наково-популярним виданням «Давид Бурлюк. Українські корені засновника світового авангарду: Поезія, малярство, театр, спорт», яке чекатиме на усіх бажаючих у читальній залі.



Зустріч шанувальників українського футуриста завершилася словами вдячності, котрі присутні адресували організаторам презентації видання.



Наша бібліотека закликає вас читати найкращих, читати найкраще, читати українською! І, звичайно, читайте, Давида Бурлюка.


Коментарі

Популярні публікації