Конституція України – закон для кожного



Долучайтесь до курсу "Конституція України: абетка громадянина"!

Реєструйтесь за посиланням:


Цей курс для всіх громадян, оскільки рівень розвитку суспільства визначається, в тому числі, рівнем обізнаності громадян з Основним Законом. 
Навчання на курсі безкоштовне. 



День Конституції – одне з найважливіших державних свят України. Конституція увійшла в суспільне життя народу як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України. Її найвища юридична сила, верховенство права, політична, економічна та ідеологічна багатоманітність — фундаментальні засади, на яких ґрунтується сьогодення і вибудовується майбутнє українського народу.
Історія цього  державного  свята  почалася з 1996 року та супроводжувалась довгими обговореннями та дебатами. Ось декілька цікавих фактів, що ілюструють  складний процес становлення української Конституції:
·        Процес підготовки Конституції України затягнувся на шість років – з 1990 по 1996 рік. Упродовж  цього періоду було запропоновано 15 проєктів Конституції України – від Конституційної комісії, політичних партій та науковців.
·        Активний період роботи над документом зайняв три місяці. Весь цей час комісія працювала над проектом без вихідних, з 9 ранку і до 10 вечора. При підготовці до другого читання в документ внесли близько шести тисяч поправок.
·        Засідання Верховної Ради щодо прийняття Основного Закону тривало цілу добу.
   До речі, міжнародне співтовариство привітало ухвалення Конституції України та визнало її однією з найдемократичніших у світі.


До відзначення Дня Конституції України у Центральній бібліотеці  для дорослих у циклі тематичних експозиційних заходів розгорнуто книжкову виставку «Живи і міцній, Українська державо». Низка книжкових видань, представлених на ній, висвітлює історію української Конституції та конституційного процесу в Україні з найдавніших часів до сьогодення.

Один з розділів виставки присвячений Пилипу Орлику (1672–1742) – державному діячеві і дипломату, гетьману Війська Запорізького, творцю першої Конституції, відомої як «Конституція Пилипа Орлика» (1710). Саме її вважають першою українською Конституцією та однією з перших конституцій у Європі.



  В рамках заходів, присвячених Дню Конституції України, відбулася відеоконференція «Конституційні  засади  прав та свобод громадян» для всіх бажаючих, яку організували та провели бібліотекарі КЗ «Скадовська ЦБС» за ініціативи відділу освіти, культури, молоді та спорту Скадовської райдержадміністрації. Поспілкуватись із читачами ми запросили нашого партнера, заступника начальника відділу Скадовського  бюро правової допомоги  Інну Юріївну Шару. Зустріч була цікавою і насиченою. Спікер  висвітлила ряд важливих і актуальних тем  правового спрямування, а також відповіла на численні  запитання учасників заходу.  Книгозбірня планує і надалі проводити зустрічі в такому форматі.





Шановні співвітчизники, щиро вітаємо усіх вас із Днем Конституції!  Ми пишаємося нашою країною і з гордістю відзначаємо це державне свято!

Коментарі

Популярні публікації