«Інтеграція публічних і шкільних бібліотек: співпраця, взаємодія».

 

18 жовтня на базі КЗ «Скадовська ЦБС» відбувся семінар  «Інтеграція публічних і шкільних бібліотек: співпраця, взаємодія», у якому взяли участь бібліотекарі сільських (селищної) книгозбірень. Такі заходи, націлені на підвищенні кваліфікації, проводяться систематично, і завжди цікаво та змістовно.  Колеги з радістю слухають один одного, діляться і проблемами, і досвідом. 
Розпочалася зустріч з приємностей, а саме вручення бібліотечної нагороди працівнику Лазурненської селищної бібліотеки. Любов Іванівна Соценко віддала бібліотечній справі понад сорок років, найбільше з усіх працівників району.
Обговорювалось з  присутніми питання підготовки звітів за поточний рік та планів роботи на майбутнє. Директор КЗ «Скадовська ЦБС» наголосила на важливості дотримання термінів здачі та якості.
Непідробну цікавість викликала інформація про тренінг «Як планувати культурно-освітню діяльність бібліотеки без календаря визначних дат?», який днями пройшов у Києві. Його організаторами виступили  Українська бібліотечна асоціація  та Goethe-Institut. Нажаль, ніхто з працівників не зміг бути присутнім на заході. Та це не завадило активно обговорити питання, які розглядались на тренінгу. А це – пошук вектору культурно-освітньої роботи; як зробити так, щоб план складався з ініціатив користувачів; відбір та перевірка заходів, коректна відмова ініціативному користувачу; що має робити бібліотека як співорганізатор заходів; як дізнаватись що саме цікавить і турбує користувачів.
Також, провідний методист презентувала  онлайн-курс  «Бібліотека – відкритий публічний простір» освітньої ініціативи ВУМ, розроблений Українською бібліотечною асоціацією. Він орієнтований на працівників невеликих бібліотек (міських, районних, сільських), які щиро прагнуть зробити свою бібліотеку сучасною і відкритою для різних категорій користувачів. 
Це гарна можливість, по завершенню, отримати разом з сертифікатом багаж нових знань, які стануть у нагоді тим, хто прагне реальних змін у персональному житті, у житті своєї громади, у житті держави Україна. 
Презентації передувало тестування, яке засвідчило, що нові знання не будуть зайвими. Навіть ті, хто працює багато років, не завжди орієнтуються у сучасних бібліотечних термінах, напрямах, формах, тощо.
Родзинкою семінару стала партнерська зустріч з бібліотекарями загальноосвітніх закладів та представниками шкільного самоврядування району. Саме в цей день  у рамках всеукраїнського місячника шкільних бібліотек комунальною установою "Скадовський районний методичний кабінет" було ініційовано «Читацький паркан».
Тут були і екскурсії залами центральних бібліототек для дітей та дорослих, літературна  вікторина та флешмоб, у якому прийняли участь і бібліотекарі, і школярі. 
Результатом спільного заходу є те, що кожен, разом з новими знаннями та знайомствами  міг здобути конкретні інструменти та навички для перетворення власних ідей на проекти, ініціативи, які неодмінно приведуть до якісних змін в українському суспільстві.

Коментарі

Популярні публікації