Відкриваємо, звітуємо, працюємо!

Сьогодні, 29 березня, у Скадовську відбулось урочисте відкриття міської бібліотеки-філії КЗ «Скадовська ЦБС». З нетерпінням чекали цієї події мешканці східного мікрорайону міста. Відповідальну місію – перерізати стрічку, що символізує офіційне відкриття Храму Книги, виконали міський голова Скадовська Олександр Яковлєв, радник голови районної ради Сергій Зеленюк та начальник відділу культури райдержадміністраціїї Ольга Миронець.
Хоча офіційне відкриття цього осередку культури відбулось сьогодні, працює бібліотека у новому приміщенні з грудня минулого року. І з початку перших днів роботи, як зазначила завідувач закладу Людмила Тисленко, стало зрозуміло, що зміна прописки – правильне рішення. До бібліотеки потягнулись люди – і дошкільнята, і школярі, і дорослі. Тепер вони будуть частими відвідувачами книгозбірні, адже цьому сприятиме її більш зручне розташування, більш просторе та сучасне приміщення.
У 1984 році, коли було прийнято рішення про заснування міської бібліотеки-філії у східному мікрорайоні, його населення було більше 3 тисяч чоловік. Площа приміщення у гуртожитку, де на той час було відкрито бібліотеку, була 164 кв. метри, книжковий фонд – 2300 примірників. Очолила книгозбірню Людмила Григоренко, пізніше, з 1992 по 2012 роки завідувачем працювала Антоніна Козуліна. Згодом, книжковий фонд збільшився до 8000 примірників, а площа бібліотеки зменшилась до 32 кв. метрів. І це було досить незручно. Тож у серпні 2016 року сесією міської ради було прийнято рішення про виділення нового приміщення для бібліотеки площею 111,7 кв. метри.
На вимогу часу, сьогодні бібліотеки змінюють своє обличчя, все активніше впроваджують інноваційні практики, технології, стають осередками спілкування активних громадян. Добре, що місцева влада це розуміє та підтримує потреби громади та новації бібліотекарів. А таких новацій у дружньому колективі працівників бібліотечної системи міста та району чимало. Тож відтепер різноманітні заходи, мистецькі акції та майстер-класи, на кшталт тих, що проводяться у центральних бібліотеках, проводимуться і для жителів східного мікрорайону у її філії.
На новосілля до бібліотеки сьогодні завітали очільники влади міста та району, ті, хто доклав чимало зусиль для того, щоб свято відбулось. А ще прийшли партнери, колеги, друзі, активні мешканці і користувачі бібліотеки, серед яких найповажніші читачі – діти.
У святково прикрашеній просторій залі гостей зустрічали бібліотекарі, маленькі читачі і книги. А ще виставка робіт Ірини Жук, активістки мікрорайону, яка останнім часом захоплюється виробами з полімерної глини та декупажем. 
Друзів у бібліотеки багато. І кожен доклав своїх зусиль до її відкриття та забезпечення належного функціонування. Скадовська художниця Анастасія Шушковська розмалювала стіни приміщення у своєму оригінальному стилі.А її мати, Ольга Петрівна, принесла на святковий захід збірку творів Тараса Шевченка у подарунок.
Взагалі, велика частина книг у новій книгозбірні – це подарунки від скадовчан. «Мешканці міста активно відгукнулись на наші проблеми, - розповіла Людмила Тисленко. – Багато в нашій бібліотеці подаровано ними. І це не тільки книги. Квіти, меблі, декор. Тож цей комфорт і затишок ми створили разом з ними»
Гості, представники владних структур, оцінили комфорт у новому приміщенні, до створення якого і самі приклали чимало зусиль. І за це їм щиро дякували всі працівники, а особливо міської бібліотеки.
А самі гості бажали новій бібліотеці та її працівникам процвітання, творчих успіхів, цікавих заходів.
Радник голови районної ради Сергій Зеленюк, вітаючи дружню бібліотечну родину з такою знаковою подією, побажав здоров’я, успіхів, натхнення і вручив Почесну грамоту районної ради за вагомий внесок у розвиток бібліотечної галузі, активну популяризацію книги, сумлінну працю, відданість справі, високі показники у сфері бібліотечного обслуговування підростаючого покоління та творчу майстерність колективу Скадовської централізованої бібліотечної системи. Також він зазначив, що «відкриття оновленої філії міської бібліотеки є великим кроком на шляху розвитку бібліотечної галузі району». Сергій Зеленюк розповів, що для організації роботи філії у 2017 році з районного бюджету було виділено 51,7 тис. грн., 47,5 тис. грн. було спрямовано на оплату за спожиті енергоносії, придбання ноутбука, стільців та принтера.
Міський голова Олександр Яковлєв висловив надію на те, що незабаром, кожен бажаючий зможе знайти потрібну інформацію не лише у друкованих книгах, а й електронних виданнях онлайн-бібліотек. А для цього, закладу потрібні комп’ютери.
Підтримкою міського голови висловила бажання заручитися Ольга Миронець. Така підтримка, як зазначила начальник відділу культури, необхідна зокрема для впорядкування території навколо бібліотеки. Бібліотечні заходи потрібні бути ще більш доступними, тож їх потрібно виносити за межі приміщення, до людей.

У свою чергу директор комунальної установи Оксана Малашкова, дякуючи за підтримку і розуміння потреб закладу, озвучила надію, що філія міської бібліотеки буде не просто добре працювати, а потужно розвиватиметься і матиме велику кількість читачів.
Висловлювали привітання з нагоди відкриття бібліотеки й інші гості та партнери. А ще – дарували подарунки. Так, провідний фахівець Національного природного парку «Джарилгацький» Наталія Шешина у подарунок принесла екологічну літературу.
А від маленьких партнерів, читачів дитячого садочка «Червона шапочка», та їх вихователів бібліотека отримала чудову картину з червоними маками.
Завітали на захід і керівники та представники КЗ «Скадовський БК ім. Шевченка», КЗ «Скадовська дитяча школа мистецтв», Скадовського районного історико-краєзнавчого музею», Скадовського районного центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Надія», районної газети «Чорноморець» районної ради ветеранів та ін..
«Мабуть, зовсім не випадково, що це відкриття відбувається весною. Оновлення і відродження несе нам сьогоднішня подія», - наголосила у своєму виступі завідувач бібліотеки-філії.
Святковий настрій з самого початку заходу подарували гостям маленькі відвідувачі бібліотеки своїм віршованим виступом. І цей настрій зберігався протягом всього заходу. 

Навіть звіт директора бібліотечної системи Оксани Малашкової про діяльність установи у минулому році був святковим. І це не дивно, бо досягнення працівників бібліотеки та читачів, показ слайдів про різноманітні цікаві заходи, створювали саме такий настрій.
Бути такими різноманітними працівникам бібліотечної спільноти допомагають користувачі, які несуть до бібліотеки свої бажання, ідеї, плани. І сьогоднішня подія є гарним початком нових спільних справ.  
За матеріалами http://skadnews.in.ua/main/5555-u-skadovsku-vdbulos-ofcyne-vdkrittya-mskoyi-bbloteki-flyi-kz-skadovska-cbs.html

Коментарі

Популярні публікації