Літературна подорож по Європі

       Щорічно у третю суботу травня в Україні відзначають День Європи.  Для українців  – це особливий день, адже Україну та ЄС єднають спільні цінності, історія та культура. Україна – єдина держава не член ЄС, в якій на державному рівні відзначається День Європи  (цей день святкують також у країнах-кандидатах – Македонії і Туреччині).

Головною метою відзначення в Україні Дня Європи є:

- формування позитивної громадської думки щодо євроінтеграційного курсу України;

- ознайомлення якомога ширшого кола громадськості з європейськими цінностями та традиціями;

- популяризація загального європейського культурного надбання серед громадськості, зокрема, молоді;

- залучення населення регіонів України до діяльності, пов’язаної з інтеграцією країни до ЄС.


     Країни-члени Європейського Союзу — країни, що приєднались до Європейської спільноти, починаючи з 1958 року. Спершу Європейський Союз був заснований шістьма країнами, але після 1958 року відбулось п'ять етапів послідовного розширення ЄС. 1 травня 2004 року до ЄС приєднались 10 нових членів, що стало найбільшим розширенням Союзу за всю його історію. Після виходу у 2020 році Великобританії, ЄС нараховує 27 країн-учасників.

 Кожна країна європейської спільноти славна визначною архітектурою, неперевершеними краєвидами, цікавою історією, а також видатними особистостями – художниками, музикантами, письменниками та поетами, які яскраво представляють свою державу.

 Сьогодні ми мандруємо Європою і дізнаємося про найвідоміших та найвидатніших, тих, хто на багато століть вперед закарбував своє ім’я в історії своїх країн, адже література є невід’ємною частиною культури кожної європейської держави. Тож вперед!

Англія

  А ось і він, звичайний плюшевий ведмедик, гупає сходами слідом за Кристофером Робіном та — гуп, гуп, гуп! — потилицею перелічує сходинки. Це, бач, поки що єдиний відомий йому шлях додолу, хоча іноді він і здогадується, що мають бути якісь інші, але ж замислитись над тим у нього немає ані хвильки, поки він отак гупає сходинками. Коли отак гупаєш сходинками, здається, що іншого шляху й не існує. Але якось там він дістається долу, і тепер ми можемо познайомитись ближче. Тож знайомтесь: Вінні-Пух.

Як і багато інших персонажів книги Мілна, ведмежа Вінні отримав ім'я від однієї з реальних іграшок сина письменника. Книги Мілна виросли з усних оповідань та ігор з Крістофером Робіном: «Я, власне, нічого не придумував, мені залишалося тільки описувати», як говорив згодом Мілн.


 Швеція

 Пеппі Довгапанчоха – персонаж низки дитячих книжок шведської письменниці Астрід Ліндгрен, чудернацька дівчинка, що мешкає у маленькому містечку в Швеції в невеличкому будинку з садочком. Пеппі одна з найбільш кумедних героїнь у дитячій літературі. Вона робить усе, що хоче: спить з ногами на подушці і з головою під ковдрою; повертаючись додому, задкує всю дорогу задом, тому що їй не хочеться розвертатися і йти прямо. 

Але найдивовижніше в ній те, що вона неймовірно сильна і моторна, хоча їй всього дев'ять років. Вона носить на руках власного коня, який живе в її будинку на веранді, перемагає знаменитого циркового силача, розкидає в сторони компанію хуліганів, які напали на маленьку дівчинку, спритно виставляє з власного будинку цілий загін поліцейських, прибулих до неї, щоб насильно забрати її в дитячий будинок; блискавично закидає на шафу двох злодіїв, які вирішили її пограбувати. Дівчинка швидка на розправи. Вона постійно порушує дисципліну, порядок, не слухається, б’ється…  

Італія

     «Пригоди Цибуліно» — казка відомого італійського письменника Джанні Родарі  дуже полюбилася дітям цілого світу. Вона розповідає про казковий край, населений рослинами-чоловічками, про веселого, вигадливого хлопчика-цибулинку, що хоробро захищає бідняків.  У нього була велика сім’я – мама, тато Цибуллоне і 7-м братів: Цибуллетті, Цибуллотто, Цибуллочча, Цибуллучча і т.д. Сім’я Цибуліно була бідною, жила в будиночку розміром з дерев’яний ящик для розсади на самій околиці міста.

 Франція

Найвідоміша казка про пухнастого домашнього улюбленця. Завдяки винахідливості й завзятості Кіт, що вміє розмовляти та носить чоботи, допомагає своєму господарю не лише позбутися злиднів, а й знайти своє кохання та отримати півкоролівства.

    

Данія

   Історія Русалочки – неймовірно сумна повість про п'ятнадцятирічу мешканку  океану, прекрасну, але без людської душі. Дівчинка закохується в принца і віддає свій голос в обмін на ноги, які допоможуть їй підійти до нього. «Кожен крок завдавав такого болю, ніби вона ступала по гострим ножам і голках», але, незважаючи на це, вона танцювала для принца, бо знала, як йому подобається дивитися на її танець. Русалочка повинна була завоювати любов принца, і тоді частина його душі перетече в її. Але щось пішло не так.

Коментарі

Популярні публікації