Війна у бібліотеці!??

 


       Не дивлячись на активний попит серед молоді на сучану українську літературу, все частіше наші читачі звертаються за мангою. Не чули? А між тим, сучасна манга це  японські комікси для різних вікових груп і соціальних категорій. Мангу в Японії читають і домогосподарки, і діти, і впливові бізнесмени.
     Перші манги стали з'являтися у продажу після Другої світової війни, але саме мистецтво історій в картинках зародилося в Японії набагато раніше. Манга шанована як форма образотворчого мистецтва і як літературне явище. Тому існує безліч творів різних жанрів і на найрізноманітніші теми: пригоди, романтика, спорт, історія, гумор, наукова фантастика, жахи, бізнес та інші.

    По манзі знято безліч фільмів та аніме, але надзвичайним є фільм про бібліотекарів-воїнів. Справді несподівано?

    В основу фантастичного фільму «Бібліотечні війни» (Library Wars | Toshokan Senso) покладена вигадана історія про прийнятий в Японії в 1989 році закон про цензуру і, викликане цим законом, тридцятирічне збройне протистояння.

    У центрі уваги японських кінематографістів бібліотекарі зі зброєю в руках, що само по собі вже ново і вельми свіжо на фоні традиційних героїчних бойовиків про супергероїв, поліцейських або військових. За що вони борються? Що вони захищають? Книги? Свободу слова? Право вільно читати? Саме так і є на перший погляд.  І ця благородна мета вже сама по собі є героїчним вчинком. Тому що бійці БЗС готові битися за неї до останньої краплі крові, не дивлячись на те, що навіть вбивство військового бібліотекаря не рахується злочином.


     «Бібліотечні війни» - це пошук відповіді на питання, а що є зло насправді? Книги та ЗМІ, які нібито несуть зерна ворожої ідеології? Або все ж окремі особистості і організації, які привласнили собі право вирішувати за інших і оголосили себе борцями за суспільне благо? Історія людства знає безліч прикладів, коли такі благодійники неодноразово вершили зло, прикрившись великої і благородної метою оздоровлення суспільства.



     Це фільм про тих, хто не бажає перетворюватися в безмовне стадо. Це фільм про тих, хто готовий боротися за свої свободи. Це фільм-попередження, для тих, з чиєї мовчазного потурання коїться несправедливість і беззаконня. Фільм дивишся на одному диханні, чому значною мірою сприяє чудова акторська гра. У ній знайшлося місце і бойових дій (вистачає і стрільби, і рукопашних сутичок), і романтичної історії головної героїні. Начебто простий сюжет змушує переживати за долю героїв, задуматися про долю всього суспільства і про своє місце в ньому.

  А ось для тих, хто є поціновувачем аніме до вашої уваги анімаційна версія фільму «Бібліотечні війни». 

https://anitube.in.ua/1951-bblotechn-vynikrila-revolyucyi-toshokan-sensoukakumei-no-tsubasa.html

Коментарі

Популярні публікації