Рекомендаційний огляд «Фільми та література про расизм»

Деякі документальні фільми які допоможуть глибше зрозуміти проблему расизму і дискримінації у сучасному світі

«LA 92» - американський документальний фільм 2017 року про заворушення в Лос-Анджелесі 1992, режисерами якого стали Даніель Ліндсей та Т. Дж. Мартін. Прем'єра відбулася на кінофестивалі Tribeca 21 квітня 2017 р., з'явився у прокаті 28 квітня 2017 року та вийшов у ефір National Geographic Channel 30 квітня 2017 року.

Тривалість - 114 хвилин

Країна - США

Мова - англійська

Навіть 30 років тому свідчення жорстокості білих поліцейських по відношенню до темношкірих чоловіків потрапляли в об'єктив камер. Одне з таких відео, у якому чотири представники поліції б'ють беззбройного чорношкірого водія, у 92-му році стало надбанням громадськості. Після того як суд виправдав поліцейських, в Лос-Анджелесі почалися масові заворушення обурених вердиктом. До хронометражу також включили фрагменти інших протестів проти расизму та поліцейської жорстокості, що демонструють як вже на протязі багатьох десятиліть причинами заворушень стають одні й ті ж самі проблеми.

«Хто вбив Малькольма Ікса?» - це документальний міні-серіал 2020 року режисерів Рейчел Дрецін та Філа Бертельсена. Серіал, створений Fusion, розпочав трансляцію на Netflix 7 лютого 2020 року.

Тривалість - 43 хвилин

Країна – США Мова англійська

У цьому міні-серіалі ми слідуємо за активістом Абдур-Рахманом Мухаммедом, який почав власне розслідування навколо заплутаних деталей пов'язаних з вбивством борця за права чорношкірих Малкольма Ікса. Після смерті афроамериканського ісламського духовного лідера було затримано трьох осіб, два з яких так і не визнали свою провину. Через півстоліття питання так і залишається відкритим: хто вбив Малкольма Ікса?

«Звільніть Анджелу!»

У документальному фільмі показується як Анджела Девіс перетворилася з професора коледжу в учасницю руху «Чорні пантери» і увійшла до списку 10 найбільш розшукуваних злочинців ФБР. Її вирок викликав бурхливу реакцію у всьому світі - люди повсюдно закликали: «Звільніть Анджелу!»

Режисер: Шола Лінч

Сценарист: Шола Лінч

Країна: Франція, США

Рік: 2012

Час : 95 хвилин

Переклад: Дубльований


«Час: Історія Каліфа Браудера»

- це шестисерійний американський документальний телевізійний мінісеріал, який транслювався на Spike з 1 березня 2017 року. 
Цей фільм розповідає історію Каліфа Браудера, учня середньої школи Бронкса, який був ув'язнений на три роки, двоє з них - в одиночній камері на острові Рікерс.

У 16 років його звинуватили у викраденні рюкзака, а його сім'я не змогла дозволити собі заставу -  3000 доларів США.

Місце виробництва: Бронкс, Нью-Йорк США

Редактор - Кріс Пасіг

Тривалість - 43 хвилин


Деякі художні фільми які допоможуть глибше зрозуміти проблему расизму і дискримінації у сучасному світі


«Blindspotting»
- американський комедійний драматичний фільм 2018 року.

За кілька днів до закінчення випробувального терміну Колін стає єдиним свідком того, як поліцейський стріляє у темношкірого чоловіка. Він боїться розповідати про побачене, і в той же час не може мовчати про це. Ще однією перешкодою на шляху до довгоочікуваного спокійного життя стає його давній білий друг Майлз, який постійно здійснює безрозсудні вчинки та притягує до себе конфлікти.

Дата випуску - 18 січня 2018 року

Тривалість - 95 хвилин

Країна – США 

«Детройт» (англ. Detroit) — кримінальна драма знята Кетрін Біґелоу за сценарієм Марка Боала. Фільм присвячений 50-річному ювілею бунту в Детройті.

Дія фільму розгортається в розпал масових заворушень у Детройті 1967 року, викликаних міжрасовою напругою - пізніше бунт визнають одним з найбільш руйнівних в історії США. В основу сюжету покладено справжній інцидент в «Алжир Мотелі», де зупинилися головні герої - темношкірі підлітки, які вирішили перечекати пік заколотів. Постріл з пістолета сусіда по номеру привертає увагу поліції, що не може обернутися нічим хорошим.

Жанр - кримінальна драма

Тривалість - 143 хвилини

Мова - англійська

Країна - США  

Дата виходу в США - 25 липня 2017


«Лавінг» (англ. Loving) — американсько-британський драматичний фільм знятий Джеффом Ніколсом. Світова прем'єра стрічки відбулась 16 травня 2016 року на Каннському кінофестивалі. Фільм розповідає про подружжя Лавінг, яких засуджують до тюремного ув'язнення через міжрасовий шлюб.

Жанр - Драма

Тривалість - 123 хвилини

Мова - англійська

Країна       - Велика Британія, США


«Шановні білі люди»

Це відмінний фільм для тих, хто вважає, що расизм вже переможений. 
Комедійна драма фокусується на расових заворушеннях у престижному коледжі, що входить до Ліги плюща, показуючи події з точки зору темношкірих студентів.

Режисер - Джастін Сім'єн

Автор Джастін Сім'єн

У головних ролях: Тайлер Джеймс Вільямс, Тесса Томпсон, Тейона Парріс, Брендон П. Белл, Малкольм Барретт, Денніс Хейсберт.

Музика - Кетрін Бостік

Дата випуску: 18 січня 2014 р. (Кінофестиваль у Санденсі), 17 жовтня 2014 р. (США)

Тривалість - 108 хвилин

Країна - США

Мова - англійська

Бюджет 1 мільйон доларів


«Судити по совісті» (ін варіант: «Просто помилувати») (англ. Just Mercy)»

 — американський юридичний драматичний фільм 2019 року режисера Дестіна Деніела Креттона з Майклом Б. Джорданом, Джеймі Фоксом, Робом Морганом, Тімом Блейком Нельсоном, Рейфом Спаллом і Брі Ларсон у головних ролях. У ньому розповідається справжня історія Волтера Мак-Мілліана, який за допомогою молодого адвоката Браяна Стівенсона оскаржував своє звинувачення у вбивстві. 
Фільм заснований на однойменних мемуарах, написаних Стівенсоном.

Світова прем'єра стрічки відбулась на Міжнародному кінофестивалі в Торонто 6 вересня 2019 року, в кінотеатрах показ розпочався 25 грудня 2019 року за сприяння Warner Bros.

Тривалість - 136 хвилин

 

«Вибачте за турботу»

У комедії Бутса Райлі головний герой - темношкірий мешканець Окленда Кассіус Грін - влаштовується до колл-центру, щоб розрахуватися з боргами. 
У фільмі досліджується присутність расизму в повсякденній мові американців: у Гріна не виходить знайти клієнтів, доки колега не підказує йому скористатися типовим «білим голосом».

Тривалість - 112 хвилин.

Країна - США




Книги про расизм та дискримінацію

«Чому я більше не кажу з білими про расизм» (2017) - Рені Еддо-Лодж.

Ця книга заснована на публікації розміщеній у соціальних мережах, який отримав широку популярність у 2014 році. Його авторка Рені Еддо-Лодж висловила нею своє роздратування від спілкування з білими людьми, які «проживають своє життя, не помічаючи, що їх колір шкіри є нормою, а все решта - відхиленням». «Чому я більше не кажу з білими про расизм» досліджує забуту історію темношкірих народів і відносини між класами та расою у сучасній Великобританії. 

«Вся ваша ненависть» (2017) - Енджі Томас


Натхненна рухом Black Live Matter, Енджі Томас написала підліткову драму про 16-річну темношкіру дівчинку. Старр Картер живе у бідному гетто, але ходить до престижної (і переважно білої) школи. Одного разу вона стає свідком того, як поліцейський вбиває її друга Халіля. Сучасні реалії, показані у книзі, добре пояснюють, чому Старр вагається чи розповісти про побачене, боячись за свою безпеку.

«Самі блакитні очі» (1970) - Тоні Моррісон 

Головна героїня, темношкіра дівчинка Пекола Брідлав, мріє бути білою та мати блакитні очі - вона впевнена, що так її життя було б набагато легшим. 
Спостерігаючи за історією її життя крізь призму поглядів її подруги Клодии Мактір, читачі стають свідками забобонів, принижень та інших трагедій на життєвому шляху Пеколи, а також її знайомих та близьких.

«Чорна шкіра, білі маски» (1952) - Франц Фанон


Психіатр та філософ Франц Фанон розкритикував колоніалізм як систему расового гноблення та пояснив його вплив на людську психіку. 
Аналізуючи досвід чорношкірих у суспільствах, контрольованих білими, автор заявляє, що позбавлення від розладів особистості в цілому можливо лише через тотальну зміну суспільного ладу.

«Амеріканха» (2013) - Чімаманда Адічі

Роман розповідає про злети й падіння життя нігерійки Іфемелу, яка переїжджає до США для навчання в університеті. 
Ми бачимо, як вона пристосовується до життя в Америці і з працею намагається знайти себе серед безлічі «інших». Протягом усієї книги з'являються випадки як навмисного, так і випадкового расизму, спрямованого проти Іфемелу. Читачеві доводиться безпорадно спостерігати за тим, як вона піддається дискримінації - часом з кращих спонукань, часом з боку тих, хто відкрито ворожий.

«Між світом і мною» (2015) - Та-Нехісі Коутс

Написана у формі звернення до сина, ця книга є хронікою життя Та-Нехісі Коутса, що розповідає, як це - бути темношкірим чоловіком у сучасному суспільстві. 
На сторінках твору автор описує  страх, який не покидає його з самого дитинства. Він детально змальовує інституційно підтримувану расову систему, яка продовжує підносити одних, принижуючи інших.

«Душі чорного народу» (1903) - Вільям Дюбуа

Класика американської літератури, афроамериканської історії та соціології, «Душі чорного народу» являє собою монументальний збірка есеїв, в якому розглядаються проблема рас та расизму в Америці на початку XX століття. 
Більшу частину книги Дюбуа почерпнув зі свого особистого досвіду, зафіксувавши на сторінках приклади пригнічення та сегрегації, що панувала в Америці.

 «Підземна залізниця» (2016) - Колсон Уайтхед

У книзі розповідається про життя чорношкірої рабині Кори, яка втекла з бавовняної плантації до Джорджії таємним шляхом. Зазвичай, «підземною залізницею» називають організацію, яка допомагала рабам дістатися з Півдня до Півночі, однак у творі вона представлена ​​в буквальному сенсі: це прихована мережа з власними потягами та станціями, за допомогою якої Кора намагається дістатися свободи.



Книги у фонді Скадовської публічної бібліотеки, які допоможуть глибше зрозуміти проблему расизму і дискримінації у сучасному світі.

 «Убити пересмішника» Гарпер Лі

У невеликому містечку Мейкомб, штат Алабама, живе дівчинка Джин Луїза Фінч, на прізвисько Скаут. Разом із нею ми переживаємо пригоди та дивимось на великий дорослий світ її очима.  У центрі сюжету - судовий процес над темношкірим Томом Робінсоном, якого звинувачують у зґвалтуванні білої дівчини. Це стає головною справою батька Джин Луїзи, якому випало на долю захищати хлопця. Книга «Вбити пересмішника» українською мовою вийшла у перекладі Тетяни Некрич у видавництві «KM-books». Переклад цієї книги має велике значення для україномовної літератури, бо вона демонструє читачеві панораму життя американського півдня ХХ століття - мову, культуру, звичаї та погляди на життя. Харпер Лі - письменниця, яка набула широкої популярності завдяки першому роману «Вбити пересмішника», який довгий час залишався єдиним у бібліографії авторки. Він приніс їй Пулітцерівську премію та славу, а світові - такі поняття, як толерантність, гідність та правда, що мали на меті боротьбу з расизмом. Відгуки книга «Вбити пересмішника» отримала дуже схвальні. Вона займає 40-е місце у Рейтингу 100 найкращих книг усіх часів журналу Ньюсвік, а також входить до рейтингу двохсот найкращих книжок світу за версією ВВС. Саме завдяки історії Джин Луїзи, декілька поколінь американців вчилися моралі, чесності, дружбі та добру.

«Кохана» Тонні Моррісон

Роман американської письменниці Тоні Моррісон, який вийшов в 1987 р. Дія роману відбувається після Громадянської війни (1861-1865 рр..) і заснована на історії чорношкірої рабині Маргарет Гарнер, яка в кінці січня 1856 р. втекла від рабовласника в Кентуккі і переправилася у вільний штат Огайо.

 Головна героїня роману — рабиня, яка втекла в Цинциннаті (Огайо). Їй вдається пробути на волі лише двадцять вісім днів, коли за нею і її дітьми приїздить пошуковий загін за законом про втікачів рабів (1850), який давав рабовласникам право переслідувати рабів по всіх штатах. Сеті вбиває свою дворічну дочку, щоб не дати колишнім господарям повернути її назад в Милий Будинок, кентуккську плантацію, звідки Сеті втекла. Через кілька років в будинок Сеті за адресою Блустоун-роуд, 124, Цинциннаті, Огайо, прибуває жінка, що удає з себе її дочку на ім'я Кохана. Історія починається з опису привида: «Негаразд було в будинку номер 124. Хазяйнував там злобливий маленький привид, дух дитини».

 Роман удостоївся Пулітцерівської премії 1988 року за художню книгу і став фіналістом Національної книжкової премії 1987 року. У 1998 р. він був екранізований в однойменному фільмі за участі Опри Вінфрі. У 1988 році роман номіновано на премію лібертаріанської фантастики «Прометей». Також твір включено до списку 100 найкращих книг всіх часів за версією Норвезького книжкового клубу, який для складання списку провів опитування 100 письменників та письменниць по всьому світу. Книга присвячена «більш ніж шістдесяти мільйонам», під якими маються на увазі чорношкірі і їх нащадки, загиблі від трансатлантичної работоргівлі. Епіграф книги взято з Послання до Римлян

«Хлопчик у смугастій піжамі» Джон Бойн

Роман, написаний ірландським письменником Джоном Бойном і вперше опублікований 2006 року. Книжка одразу ж була номінована на кілька десятків літературних премій, зокрема і на British Book Award. У світі продано понад 9 млн примірників роману, перекладеного більш ніж 50-ма мовами. Протягом 2007–2008 років книжка лідирувала за обсягами продажів в Іспанії, а також посіла перше місце у списку бестселерів New York Times.

 

Історія, що відбувається на тлі Другої світової війни, розказана від імені 9-річного німецького хлопчика Бруно, який безтурботно живе в прекрасному п'ятиповерховому будинку в Берліні разом зі своєю родиною і друзями. Одного разу Бруно приходить додому і виявляє, що покоївка Марія складає його речі у валізу, а сім'я змушена переїхати у загадкове місце Геть-Звідси, бо у батька нове важливе службове призначення. Нове місце Бруно зовсім не подобається, він нудьгує, хоче грати, але немає з ким. Тоді він вирушає досліджувати територію, яка виднілася йому з вікна, де люди розгулювали в однакових смугастих піжамах. Там він і зустрів свого нового друга — єврейського хлопчика Шмуля, що перебував по іншу сторону огорожі. Виявилося, що обидва хлопці народилися в один і той же день, і, як здавалося Бруно, у них багато спільного. Вони регулярно зустрічалися біля огорожі, але час ішов і батьки вирішили, що Бруно з мамою і сестрою повинні виїхати назад до Берліна. Хлопчик йде попрощатися зі своїм другом. Саме в цей момент Бруно приходить божевільна думка — допомогти Шмулю розшукати батька. Переодягнувшись, він стає схожим на інших в'язнів і в такому вигляді пробирається за огорожу.



Коментарі

Популярні публікації