29 років тому українці обрали незалежність

 

24 серпня 1991 року Верховна Рада Української РСР переважною більшістю голосів ухвалила Акт проголошення незалежності України та створення самостійної Української держави – України. Ця дата вважається початком у відліку історії існування України як незалежної держави. Територія України стала неподільною та недоторканою. На території України набули чинності виключно Конституція і закони України.

Акт проголошення незалежності України мав бути підтверджений на референдумі, який проводився одночасно з виборами Президента України.


1 грудня 1991 року відбувся Всеукраїнський референдум, на якому український народ підтвердив Акт незалежності України. У бюлетень референдуму було включено текст Акта, прийнятого Верховною Радою 24 серпня, і запитання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?». У голосуванні взяли участь 31 891,7 тис. громадян, тобто 84,2 відсотка загальної кількості включених до списків. Із них на запитання бюлетеня відповіли: «Так, підтверджую» 28 804,1 тис. громадян (90,3 % населення). В усіх 27 регіонах країни виборці підтримали Акт проголошення незалежності від 24 серпня 1991 року. Скадовчани також прийняли активну участь у референдумі, 26 478 із 29 710 виборців висловили свою підтримку про незалежність України. Лише 7,14% висловилися проти.

Причинами такої високої політичної активності громадян України стали: сформоване протягом багатьох століть прагнення українського народу до державотворення та віра народу у свої сили і можливості.

Рішення референдуму дозволили Україні затвердитися на міжнародній арені як незалежній державі. Протягом тільки грудня 1991 року Україна, як незалежна держава, була визнана понад 40 державами світу.

I референдум 1991 року і президентські вибори підтвердили бажання переважної більшості громадян України жити в незалежній демократичній державі, самостійно вирішувати внутрішні політичні й економічні проблеми.

    Вікова мрія українського народу про незалежність знайшла політичне оформлення.

Шануймо свій вибір, шануймо Україну.

 

 

 

Коментарі

Популярні публікації