Місце злочину—Бабин Яр

 

В історії людства є події, трагічність яких з відстані років набирає набатного звучання, застерігаючи суспільство від їх повторення. Одна з таких найтрагічніших сторінок історії - трагедія Бабиного Яру.

      Наприкінці  вересня – початку жовтня 1941 року, на колишній київській околиці у Бабиному Яру фашистами було розстріляно сотні тисяч людей, головним чином євреїв. Але і пізніше саме сюди, у Бабин Яр, привозили на страту - людей різних національностей, військових і цивільних.  Загибель єврейського населення  стала  частиною загальної трагедії, яку пережив увесь багатонаціональний народ України.

Як  в Україні, так і в світі  Бабин Яр  не тільки географічна назва, це одна  з трагічних адрес масових розстрілів часів Другої світової війни.

До Дня пам’яті жертв трагедії Бабиного Яру бібліотека підготувала книжкову  виставку - пам’ять  «Місце злочину - Бабин Яр»

На виставці представлені матеріали, публікації, прозові та поетичні твори, що розкривають тему трагедії Бабиного Яру на тлі подій Другої світової війни. Час може зарубцювати рани, та він безсилий загасити нашу пам’ять.

ДОВІДКА

Під час гітлерівської окупації м. Києва у 1941 - 1943 роках Бабин Яр став місцем масових розстрілів окупантами мирного населення і радянських військовополонених, передовсім - євреїв та циган (за етнічною ознакою), а також партійних та радянських активістів, підпільників, членів Організації Українських Націоналістів (переважно членів ОУН А.Мельника), заручників, «саботажників», порушників комендантської години та інших осіб.

Встановлено, що страти у Бабиному Яру почалися 27 вересня 1941 р. - розстрілу піддавалися єврейські сім’ї, політпрацівники Червоної Армії, співробітники НКВС, затримані підпільники та ніші громадяни. Масові розстріли у Бабиному Ярі проводилися до звільнення Києва від окупації проводилися до звільнення Києва від окупації. Одночасно людей знищували у розташованому поруч із Бабиним Яром Сирецькому концтаборі (до 25 тис. жертв).

Серед каральних акцій у Бабиному Яру найбільші відомі:

- 29 та 30 вересня 1941 р. розстріляли близько 34 тисячі євреїв та громадян інших національностей (членів сімей тощо). Відповідно до статистичних даних окупаційної адміністрації, до 9 листопада 1941 р. чисельність розстріляних євреїв перевищила 55 тис.

 


Коментарі

Популярні публікації