Нові книги – нові зустрічі!

 

Продовжуємо знайомити наших читачів з новими книгами, що поповнили фонди нашої книгозбірні. Визначитись нелегко, адже кожне з видань заслуговує на особливу увагу.

Нарешті, можемо порадувати прихильників творчості Володимира Лиса, володаря премії «Гранд-коронація слова» за найкращий роман десятиріччя. Мова йде про його роман «Століття Якова», який тепер є і в нашій бібліотеці. Твір є своєрідним епосом-біографією одного поліського українця, який за свій столітній вік пережив п’ять держав: Російську імперію, УНР, Польщу, гітлерівську Німеччину, сталінський СССР. Доживши до держави Україна, він опинився перед лицем і родинної, і національної драми, яка була запрограмована викликами XX століття. У житті старого Якова Меха на короткий час, мов той метелик, з’являється дівча-приблуда. Вона питає, чи любив він колись, — і виринає десь із глибини пам`яті його кохання, і біль втрати, і круговерть війн та режимів, і радощі та горе в родині, і гріхи й каяття… За цим романом вітчизняні кіномитці поставили однойменний фільм, що отримав багато схвальних відгуків, а, отже, недарма творчість письменника критики називають коронованим словом, яке вразило літературну Україну!

«Соло для Соломії» - роман про сильну, незламну українську жінку. Вона йде за покликом серця, помиляється сама й легко пробачає помилки іншим, сходить на самий верх величі людського духу та падає у безодню засудження оточуючих… Карколомні події ХХ століття — війна, примусова колективізація — події, що назавжди змінили не тільки людей, а й Україну. Та в межах історії країни це лише пункт статистичних даних, за яким немає нічого, крім чисел. А як щодо історії однієї людини, жінки, котра прагнула звичайного земного щастя?




«Графиня».  Розмінявши п'ятий десяток, провінційний художник і шкільний учитель малювання не мав ілюзій стосовно того, що він "міг би" у цьому житті, і яким воно є в реальності. Численні пейзажі рідного містечка, кілька портретів і талановита учениця Люба - єдина, за чиє майбутнє він колись справді боровся, і єдина, чиє кохання не схотів прийняти. І коли одного дня він якимось містичним чином втрачає усі свої картини - останніх свідків, що він був художником, - Платон відчуває: і він, і все налякане таємничими вбивствами містечко стали жертвами чиєїсь злої волі, абсурдної фантазії. Химерні спогади про чуже минуле, навіяні портретом фатальної графині Венцеслави, змушують його знову взятися за пензля, бо тільки митцю дано відповісти на питання: невже хтось хоче відтворити минуле і повернути час назад?

«Країна гіркої ніжності».  Три покоління однієї родини, три жіночі долі, три щемливі історії, з яких складається вже історія власне країни у жорсткому і несентиментальному ХХ столітті. Дочка визначного радянського діяча у 30-ті роки пройшла крізь пекло дитбудинку для дітей ворогів народу, а згодом опинилася у вирі повстанської боротьбі на Волині... Її донька, витончена естетка та прихильниця поезії, понесе свій хрест — кохання до кримінального авторитета та боротьбу із власною пристрастю. І навіть молодша, онука, не уникне випробувань, коли разом з Євромайданом до її життя ввірвуться кохання та зрада…  Три покоління однієї родини, три жіночі долі, три щемливі історії, з яких складається вже історія власне країни у жорсткому і такому несентиментальному ХХ столітті.

        

«Ворошиловград» - цю книгу інтернет магазини називають хітом продажів. Її автор - Сергій Жадан - один із найвідоміших письменників сучасності, культова постать в сучасній українській літературі. Вітчизняні та зарубіжні критики високо поціновують літературний доробок автора, адже його творчість відома далеко за межами нашої держави. Твори Жадана відзначені престижними міжнародними літературними нагородами. Його книгу «Ворошиловград» перекладено англійською, польською, російською, білоруською, німецькою, французькою, італійською мовами. Про що вона?

…Це мала бути коротка подорож - провідати брата, який тримав бензоколонку в донбаських степах. Та, опинившись у місті свого дитинства, Герман мало не назавжди влипає в тутешній пейзаж. Брат зникає, на його бізнес зазіхають місцеві мафіозі, старі друзі мають дивні справи… Головний герой має визначитися із хиткою реальністю, минулим, що владно ввірвалось до його життя, та своїм майбутнім.

Ірена Карпа «Добрі новини з Аральського моря»

До написання роману Ірену надихнув переїзд до Парижу кілька років тому. В основі сюжету – пригоди чотирьох героїнь, яких об’єднує українське походження і секрети з минулого, а також бажання звільнитися від них і почати нове життя.

«Роман писався три роки, вбираючи в себе реальні історії реальних жінок. Хтось їздить на Астон Мартині, а хтось краде монетки, залишені офіціантові на чай. В певний момент долі цих моїх жінок переплітаються, і так — не читайте кінець відразу, щоб не спойлити, хто вбивця. Я люблю їх всіх. У кожній із них є часточка мене. І часточка вас. Тому сміливо пірнайте», – пише у передмові до свого твору сама письменниця.

Макс Кідрук «Твердиня». 

Макс Кідрук – український письменник, мандрівник і популяризатор науки. Його твори перекладено багатьма європейськими мовами і мають дуже багато поціновувачів. Його нові книги захоплюють і тримають у напрузі до останньої сторінки.

…Багато поколінь намагалися розгадати загадку загубленого міста інків Паїтіті. Згідно з легендами, саме в ньому старовинні племена заховали найбільші запаси золота. П’ятеро друзів вирушають на пошуки цього таємничого міста і, як не дивно, знаходять його. Та чи вони перші, хто доклав зусиль для того, щоб легко розбагатіти? Вони ще не знають, що з цих місць ніхто не повертався живим…

      «Жорстоке небо» 

«Це не просто новий трилер, а особливий, по-справжньому знаковий роман», - так говорить про свій твір сам автор.  В паризькому аеропорту сталася жахлива катастрофа. Літак, що впав, був розроблений і зібраний в Україні. Дочка авіаконструктора намагається розібратися в причинах аварії. Вона будь-що намагається дізнатися правду, незважаючи на те, до яких наслідків це може призвести…

 




Віктор Франкл «Людина в пошуках справжнього сенсу»

 Віктор Франкл – всесвітньо відомий психіатр, психотерапевт, філософ. 1942 року він потрапив до концтабору, де на нього чекали голод, приниження, хвороби, постійна загроза життю. Аналізуючи свою поведінку та поведінку інших в’язнів, Франкл віднайшов стратегії, що утримують людину над прірвою, захищають розум від божевілля та надають сенс життю. Свій жахливий досвід виживання він описав у книжці, яка допомогла мільйонам людей віднайти себе та змінити життя. Віктор Франкл доводить, що тільки-но людина знаходить сенс свого існування, вона отримує сили, щоб здолати будь-які випробування. Поради людини, яка зазнала нелюдських випробувань, варті того, щоб бути почутими.

Рей Бредбері «Зелені тіні, Білий Кит»

Всесвітньо відомому американському письменнику-фантасту Рею Бредбері  цьогоріч виповнюється 100 років. Його твори є впізнаваними за їх емоційним, психологічним стилем. На думку критиків, Бредбері є унікальним явищем у світовій  літературi. Фонд нашої бібліотеки поповнився декількома книгами цього автора. Сьогодні презентуємо вам одну з них.  Книга «Зелені тіні, Білий Кит» належить до автобіографічних творів. У ньому йдеться про враження письменника від Ірландії, куди той приїхав, аби створити сценарій для кінокартини про легендарного Мобі Діка. Тут ви не натрапите на фантастику, однак отримаєте колосальну втіху від комічних епізодів, поринете у роздуми під впливом екзистенційних реплік, краєм ока побачите видатні мистецькі полотна, пуститесь в історичний екскурс, здивуєтесь, вгамуєтесь, запрагнете і руху, і непорушності. А заразом, сподіваємось, відчуєте любов до ірландців, у якій переконливо зізнався сам автор.

Памела Дракермен «Дорослих не буває. Життя після 40»

І ще одна цікавинка для вас. Це книга авторки бестселерів та колумністки The New York Times, у якій вона досліджує життя після сорока і веде читачів у пошуки мудрості і самопізнання. Памела Дракермен пише про типові й нетипові досвіди та виклики свого покоління, вічні й унікальні, притаманні нашому часові: про кризу середнього віку, перші провістки старіння, про подолання хвороби, тероризм, нові кар’єрні етапи, мудрішання і примирення, любов і дружбу, мудрість і щирість. До цих, здавалося б, універсальних тем Дракермен підходить із самоіронією та інколи несподіваним гумором, а також із дослідницькою сумлінністю іноземки, яка вдячно осягає чужу культуру. «На цю тему написано доволі мало хорошої літератури, але якраз вчасно з’явилась Памела Дракермен, ідеальна і надзвичайно відверта. Вона має відчайдушність, яка може змусити вас сміятися і дивуватися у той самий час» — пише на своїх сторінках The New York Times Book Review.

Отже, шановні читачі, приходьте! Нам є чим вас зацікавити і здивувати!

 

 

 

 

 

 

 

Коментарі

Популярні публікації