22 червня - День скорботи та вшанування пам’яті жертв війни в Україні





Кожного року ми вшановуємо світлу пам’ять українців, життя яких обірвала Друга світова війна. Горем і біллю у кожну українську родину увірвалася ця жахлива трагедія. Нам, нащадкам справжніх героїв, залишається берегти пам’ять про тих, хто здобув перемогу у найкровопролитнішій війні XX століття.
Участь українців у Другій світовій війні не обмежувалася періодом протистояння між СРСР і Німеччиною в 1941-1945 років. Війна від самого початку відбувалася на території України. У складі польської армії українці воювали проти Німеччини з перших годин війни 1 вересня 1939 року. Від 17 вересня українці також воювали на боці СРСР проти поляків, а перетин Червоною армією державного кордону Польщі означав фактичний вступ Радянського Союзу у Другу світову війну на боці нацистської Німеччини вже у вересні 1939 року.
Для України Друга світова війна – національна трагедія, під час якої українці, позбавлені власної державності, змушені були воювати за чужі інтереси і вбивати інших українців. За Україну воювали дві тоталітарні системи, що однаково не рахувалися з ціною людського життя. Кожна сторона протистояння на українських землях намагалася продемонструвати свою прихильність до українства, але єдиним справді українським суб’єктом у роки війни був визвольний рух – передовсім, Українська повстанська армія.
З різних причин на німецькому боці воювало до 250 тис. українців та до 50 тис. було мобілізовано до армій союзників Третього Рейху.
Україна понесла надзвичайні втрати внаслідок війни. Під час бойових дій та в полоні загинуло 3-4 млн військових і підпільників, понад 5 млн цивільних загинуло через окупаційний терор та голод в тилу, до 5 мільйонів жителів були евакуйовані або примусово вивезені до Росії та Німеччини, значна частина з яких не повернулася. Загалом безповоротні втрати України (українців та інших народів) склали 8-10 млн осіб. Матеріальні збитки становили 285 млрд тогочасних рублів. Внаслідок бойових дій постраждало понад 700 міст та містечок, було зруйновано  5,6 тис. мостів, 28 тис. сіл, 300 тис. господарств.
Вічна пам'ять загиблим. Честь і слава живим героям!

Коментарі

Популярні публікації