МИ ВАС НЕ ЗАБУЛИ



У  читальному залі Скадовської центральної  відвідувач знайде багато цікавого – від  довідників до філософської літератури. Та у ці передсвяткові дні великої Перемоги хочеться повернутися у минуле нашого краю і згадати все, що пов’язує наших земляків з святом 9 Травня.


 У лавах Червоної Армії та у підпіллі боролися проти ворога 817 уродженців та мешканців Скадовська, з них 709 удостоєні урядових нагород. Шістьом відважним  скадовчанам було присвоєно високе звання Героя Радянського Союзу. Серед них – Бабенко Яків Олексійович, Бордунов Олексій Миколайович, Гуманенко Володимир Полікарпович, Дунаєв Сергій Іларіонович, Карнаушенко Михайло Павлович та Соценко Олександр Микитич.


Наші земляки воювали на всіх фронтах, були учасниками партизанського руху, були моряками і льотчиками, танкістами та артилеристами, піхотинцями і десантниками. У штурмі Берліну брали участь скадовчани Дмитро Миколайович Богданов, Іван Леонтійович Бурячок, Георгій Микитович Буянов, Федір Климович Горобець,  Іван Микитович Пєвнєв, Володимир Георгійович Прасько та Микола Миколайович Шафрановський.


9 травня 1945 року у нашому місті було сонячним і зеленим,ніби сама природа своїм  єством відчувала радість  визволення, що прийшло на нашу землю. А 24 червня 1945 року в Москві на Червоній площі відбувся Парад Перемоги. Були у святкових військових колонах і наші земляки - сяючи бойовими нагородами, застигли у строю скадовчани Діденко Павло Петрович, Носаль Микола Никифорович, Водянчук Самуїл Федотович та Санін Микола Васильович.


Немеркнучою славою з пожовклих сторінок районної газети «Чорноморець» озиваються до нинішнього читача події тих далеких років. Скадовчани на фронті і в тилу важко працювали і зробили гідний внесок у Перемогу.


Старшому поколінню скадовчан добре відомі імена наших вчителів Пензи Олексія Григоровича – молодшого сержанта, телефоніста зенітно-артилерійської бригади, директора школи №1 у 1949–1965роках, учителя історії та географії.

Не забули і  Тоцького Михайла Івановича- політрука авіаційної бази, учасника штурму Берліна, який залишив свій автограф на стіні Рейхстагу, директора школи №1 у 1965–1969роках, учителя фізики та астрономії.


Сердюк Микола Петрович воював на посаді  стрільця-радиста 45-го полку швидкісних бомбардувальників, був фотодешифрувальником  59-го розвідувального дивізіону, а після війни директором школи № 3 1969–1971р.р., учителем російської мови та літератури; 
Добре відоме всім скадовчанам ім’я  Тимошенка Володимира Васильовича,  який воював на 3-му Українському фронті у складі 5-ї ударної армії у 109-й Гвардійській дивізії 309 гвардійського полку, учителя історії та географії.  




Дорогі скадовчани земляки!


Сердечно вітаємо вас з Днем Перемоги - великим і священним для кожного з нас святом.
75  героїчних років відділяють нас від залпів салютів 45-го року. Але та переможна весна залишається вічним символом безприкладного подвигу наших прадідів, дідів і батьків, серед яких були і скадовчани. Ніякі страждання і випробування не змогли зламати бойовий дух нашого народу. На фронті, в партизанських лісах, в підпіллі і трудовому тилу вони всі як один мужньо і самовіддано боролися з ворогом.



Ми перемогли,  відстояли країну, підняли її з руїн і попелу, побудували потужну економіку, створили передову науку і багату культуру. Їх звершення - той фундамент, на якому ми будуємо свою суверенну українську державу.
          Ми безмірно вдячні вам, шановні ветерани, і як найдорожче надбання зберігаємо ваш головний заповіт - любити Батьківщину, захищати її інтереси і завжди бути разом, згуртованими і єдиними, щоб ніхто не міг принизити наш народ.
Бажаємо всім вам, дорогі земляки, міцного здоров'я, трудових успіхів, щастя, благополуччя і завжди ясного, мирного неба над головою. Зі святом вас! З Днем Перемоги!


Працівники центральної бібліотеки для дорослих.

Коментарі

Популярні публікації