У пам`яті нашій сьогодні і вічно



        Серед погожої травневої пори з її  щедрим буйноцвіттям, коли вся земля випромінює нестримну жагу до життя, є дні, які мають сумне і трагічне забарвлення.
        8 та 9 травня Україна традиційно відзначає День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, яка стала  однією  з найтрагічніших сторінок в історії України. Не оминуло воєнне лихоліття Херсонщину і наш рідний  Скадовськ... А тому кожен з нас, сьогоднішніх, не повинен забувати головне: тільки пам’ять робить нас сильнішими, саме вона може стати даниною тим, чиї кращі роки прийшлися на той буремний час.


      Є в нашій бібліотеці видання, які мають особливу духовну цінність. У листопаді минулого року широкому загалу було презентовано книгу спогадів жителів Скадовщини - дітей війни про пережите в роки війни  і  перші повоєнні часи «Очима очевидців. Дитинство опалене війною» http://biblioskad.blogspot.com/2018/11/blog-post_3.html.  На її сторінках оживають ті далекі трагічні події, які не мають строку давності.
            



   Сьогодні хотілося б згадати іще одне з таких, без перебільшення, безцінних видань – це книга під символічною назвою «Незабутнє», ініціатором створення якої стала місцевий історик і краєзнавець Лариса Дмитрівна Коваль. Ця книжка - про пам’ятники, пам’ятні місця та меморіальні дошки міста Скадовська. «Їх зводили, - читаємо в передмові, - щоб  уславити видатних історичних діячів та відомих земляків, іменами яких названі вулиці міста. І допомогти зрозуміти, наскільки героїчною і жертовною була наша історія».



       У книзі героїка воєнних подій тісно переплітається з трудовими подвигами скадовчан у мирний час. Гортаючи ілюстровані численними фотознімками сторінки цього видання, читач, зокрема, може дізнатися, де в нашому місті та на його околицях  знаходяться пам’ятники, обеліски, стели, братські могили та пам’ятні знаки на честь захисників та визволителів Скадовська, а також на честь яких подій вони встановлені.



    Ця унікальна книга була видана у 2015 році за сприяння Скадовської міської ради та районної ради ветеранів. Над її створенням під керівництвом Лариси Коваль трудився авторський колектив, до якого увійшли знані в місті вчителі, історики, краєзнавці, працівники державних установ. Багато зусиль для її видання  приклав і тодішній голова ради ветеранів Володимир Миколайович Спиця. Символічно, що свого часу видання було презентовано читачам у стінах нашої бібліотеки.



    І хоч сама Лариса Дмитрівна, людина неординарна, з активною життєвою позицією,  вже відійшла у вічність, плід її душі – книга «Незабутнє» - продовжує жити і живить серця наших сучасників, і юних, і досвідчених. Приємно відзначити, що це досить інформативне видання користується попитом у широкого кола наших читачів. Висловлюємо щиру подяку людям, причетним до укладання таких книг, які не дають забути найтрагічніші сторінки нашої історії.  


Ми маємо пам’ятати, що людина, яка добре знає минуле, буде набагато мудрішою, будуючи своє майбутнє.  
Нехай ніколи не згасне Вічний вогонь Слави біля обелісків.
Хай буде вічною і нетлінною память серця!











Коментарі

Популярні публікації