Нам берегти тебе, Соборна Україно, і нам твою історію творить!



День Соборності України – свято,  яке відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання,  що відбулося 22 січня 1919 року. Саме тоді на площі перед Київською Софією відбулася подія, про яку мріяли покоління українських патріотів: на волелюбному зібранні було урочисто проголошено злуку Української Народної Республіки  та  Західно-Української Народної Республіки. Ідея Соборності бере початок від об’єднання давньоруських земель  навколо князівського престолу у Києві, а корінням сягає  ще часів Візантії. Її втіленням протягом віків займалися українські гетьмани Богдан Хмельницький,  Іван Мазепа,Петро Дорошенко, Пилип Орлик та інші видатні історичні постаті.



22 січня  бібліотекарі Центральної бібліотеки для дорослих завітали до Скадовської спеціалізованої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів  «Академія творчості»,  щоб донести вихованцям  історію  Соборності України. Акцентувалась увага на історичних фактах, що передували злуці, на об’єднавчому русі, який наприкінці 1918 - початку 1919 року охопив майже всю Україну. Працівники книгозбірні підготували для учнів  цікаву літературно-художню розповідь про урочисте святкування об’єднання УНР і ЗУНР, а також презентували їм книжкові видання цієї тематики. В ході зустрічі до уваги учнів було представлено цікаві фото- та  відеоматеріали тих днів.  


Ті вікопомні історичні події сформували підґрунтя для відродження незалежної соборної демократичної України та утвердження національної ідеї. Разом із Днем Соборності України ми святкуємо ще й День Свободи. Адже, саме Свобода – наша мета і, водночас, політична й суспільна реальність, яка об'єднує громадян України незалежно від поглядів і переконань. Найважливіше, що суспільство здобуло право на зміни, яке маємо сприймати не як дарунок, а як обов'язок діяти, змагатись і працювати для гідного життя.



Коментарі

Популярні публікації