Водіння кози - одна з найдавніших зимових містерій


Де Коза ходить - там жито родить,
Де Коза рогом - там жито стогом,
Де Коза ногою - там жито копою,
А де не буває - там все вилягає. 

Різдвяні свята в Україні мають свою споконвічну традицію. Вони супроводжуються величавими церковними відправами, колядками, вертепами, щедрівками і віншуваннями, які звеличують народження Сина Божого. Серед цих чудових різдвяних свят зимового циклу найвеселішим є Маланка, або Щедрий вечір напередодні свята Василя Великого. А все завдяки містеріям з переодяганнями, жартівливими діалогами та цілими театралізованими дійствами. Зазвичай святкують у ніч з 13 на 14 січня.


11 січня в Центральній бібліотеці для дорослих відбулося захоплююче театралізоване дійство -  до бібліотечної світлиці завітала Маланка, та не сама, а з цілою ватагою перебранців. Усі вони співали, щедрували та вітали  присутніх з різдвяно-новорічними святами, чим неабияк розвеселили  гостей у бібліотечній господі!


Бібліотекар Валентина Посполітак організувала і провела театралізоване дійство «Свято Маланки» з активними користувачами бібліотеки.  «Маланка» – народне дійство, що прийшло до нас з глибокої давнини.   На Щедрий Вечір, тобто в ніч під старий Новий рік, майже по всій Україні традиційно ходили гурти ряджених – молодіжні ватаги, які щедрували й водили «Маланку». Це  своєрідний маскарад, що не має нічого спільного з християнськими віруваннями,  хоча й носить ім’я преподобної Меланії – римлянки.



Бібліотекарі та гості з радістю приймали щедрувальників, адже  вважалося, що разом із ними в оселю приходить щастя, благодать і благополуччя. А яке ж новорічне свято  без ворожінь? Дехто з присутніх охоче взяв участь у новорічному  ворожінні на майбутнє. Цей веселий обряд у різних місцевостях відбувається по-різному, але всюди традиції неодмінно пов’язані із  кумедністю костюмованої Маланки, яка гуляє бурхливо й енергійно.



Театралізоване дійство вдалося на славу, усім  дуже сподобалося, а господарі, до яких ходила Маланка, запрошували усіх ще й  на наступний рік. У наших гостей  була гарна можливість поринути в світ народних традицій та забав, незабутніх гулянь та веселощів.


Завершилося свято спільними запальними танцями, виконанням  щедрівок та чаюванням зі смаколиками.

Нехай новорічні засяють вогні! Щастя й добробуту вашій сім’ї! 
Бажаємо, щоб злагода вдома була, і щоби раділа вся ваша сім’я, щоб рік,  що приходить, був кращим за всі!

Коментарі

Популярні публікації