14 грудня - День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС


14 грудня в Україні відзначають День вшанування ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС — людей, які ціною свого життя і здоров’я змогли здолати страшну трагедію 20 століття, що сталася 26 квітня 1986 року на Чорнобильській АЕС. Ця дата була затверджена Указом Президента України 10 листопада 2006 року. Саме 14 грудня було офіційно повідомлено про завершення будівництва і прийняття в експлуатацію комплексу захисних споруд над зруйнованим у результаті вибуху четвертим енергоблоком ЧАЕС, чим було завершено перший етап ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. Це, по суті, була перша перемога над зловісним атомом, який вирвався з-під контролю людини після квітневого вибуху.




       Саме   з цієї нагоди   у читальній залі нашої бібліотеки  зібрались  ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС, очільники влади та місцевого самоврядування.    На початку  урочистостей присутні вклонились світлій пам’яті героїв та вшанували покинувших світ  хвилиною мовчання.


          Зі словами  вдячності до присутніх звернувся    голова  районної ради  Олег Федорович Старенький, сказавши: «Ми вклоняємося героїзму, хоробрості та відданості службовому обов’язку, які проявили учасники ліквідації аварії, що врятували світ від смертельних променів радіації.  Ми схиляємо голови перед пам’яттю загиблих героїв і віддаємо данину пошани всім ліквідаторам аварії, які, рятуючи  людей,  жертвували найдорожчим – своїм здоров’ям і життям.  Ваш людський подвиг неоціненний, ваш мужній вчинок ніколи не буде забутий».


Почесними грамотами очільники влади відзначили ліквідаторів: Дударенка В.Г., Романюка О.П., Бондаренка А.О.,  Криворучка І.Г., Височенка В.А.,   Лук`яненка М.О., Щербину Г.В. та Яровенка Г.О.


У своїй промові  учасник ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, голова Скадовської районної організації Союзу Чорнобильців  Григорій Олександрович  Яровенко  наголосив : «Ліквідували Чорнобильську катастрофу найрізноманітніші за професією люди: пожежні, військовослужбовці, будівельники, енергетики-атомники, прості робітники і колгоспники. Вони гасили пожежі, дезактивували приміщення та забруднені території навколо станції, проектували і будували «укриття», готували і здійснювали післяаварійний пуск блоків ЧАЕС. Час не заколисує рани. Не минув біль Чорнобиля. Щодня, щохвилини волає він численними проблемами у різних сферах суспільства, у долях мільйонів людей. І наш святий обов’язок сьогодні – пам’ятати про кожного, чию долю обпік чорнобильський вогонь». 



За роки, що минули, людство пройшло складний шлях усвідомлення і переосмислення того величезного комплексу проблем, який пов'язаний з використанням високих і небезпечних технологій.

Незмінним залишається лише одне – найглибша повага до людей, чий подвиг неможливо переоцінити. Їхній героїзм, патріотизм і професійна майстерність перевірені часом. Ми не маємо права забувати про самопожертву ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які пройшли через усі кола ядерного пекла. Ризикуючи життям і здоров’ям, вони самовіддано боролися з невидимим підступним ворогом, зробили усе, аби приборкати ядерну стихію.
Шановні ліквідатори, від щирого серця бажаємо вам здоров’я, щастя, миру, добра і злагоди вашим родинам!



Коментарі

Популярні публікації