Всеукраїнський радіодиктант національної єдності 2019



День української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. Встановлене воно було 9 листопада 1997 року Указом Президента № 1241/97 «Про День української писемності та мови» на підтримку ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства.
За православним календарем — це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця, письменника-агіографа, основоположника давньоруської історіографії, першого історика Київської Русі, мислителя, вченого, ченця Києво-Печерського монастиря.




Напередодні цієї визначної події, 8 листопада, всі охочі вже в дев’ятнадцяте мали нагоду написати радіодиктант національної єдності. Цього року він мав назву  "Від бересту – до «цифри".  Головною локацією радіодиктанту цьогоріч стала Національна бібліотека імені Володимира Вернадського. Зачитав  текст відомий мовознавець, автор підручників і посібників з української мови та літератури Олександр Авраменко, який готує тексти диктантів  вже 13 років поспіль. З кожним роком акція єдності стає все більш популярною. Спочатку автори ідеї раділи 5-6 тисячам листів iз готовими диктантами, а минулого  року радіодиктант національної єдності написали 32779 людей, з них без помилок – 313. Останнім часом участь в акції охоче  беруть  і наші співвітчизники, які проживають за межами країни.




 Дуже приємно, що КЗ «Скадовська ЦБС» вже вкотре долучився до свята мови. Сьогодні   до читальної зали  нашої бібліотеки завітала велика кількість охочих прийняти участь у  заході. Люди різного віку - від школярів до пенсіонерів - мали нагоду вкотре перевірити свою грамотність. Інновацією цього року стало те, що через 15 хвилин кожен мав можливість перевірити свою роботу.   






 Наприкінці заходу увазі присутніх було представлено  книжкову виставку  «Українська мова-символ єднання нації», на якій  розміщено   мовознавчі видання, словники, довідники,  ряд публіцистичних статей у періодиці, які присвячені рідній мові. Виставка презентує також збірки поетичних творів, що утверджують рідну мову як символ духовного відродження української нації,  а також  велику підбірку книг афоризмів  та  крилатих висловів про мову.



Захід завершився віршованими рядками знаного українського поета Максима Рильського «Мова»:
Як парость виноградної лози,
Плекайте мову. Пильно й ненастанно
Політь бур’ян. Чистіша від сльози
Вона хай буде. Вірно і слухняно
Нехай вона щоразу служить вам,
Хоч і живе своїм живим життям!



Коментарі

Популярні публікації