Шляхами подвигу і слави



Все далі відходять у минуле грізні та важкі роки Другої світової війни, але ніколи не зітруться з пам’яті українського народу подвиги тих, хто відстояв у жорстоких боях з фашизмом  рідну землю. 28 жовтня вся  Україна відзначила  75 річницю вигнання нацистських окупантів  з нашої землі.  День визволення України відзначається  згідно Указу Президента нашої держави з метою вшанування героїчного подвигу і жертовності українського народу у Другій світовій війні.


29 жовтня у читальній залі нашої бібліотеки відбулися урочистості  з нагоди цієї визначної дати, на які зібрались представники органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадських організацій та установ міста, а також ветерани війни.  Саме їм, людям, які ціною свого життя наближали  день визволення України, на початку зустрічі із повагою та вдячністю було вручено квіти.


Перед очима присутніх промайнули чорно-білі кадри кінохроніки, які проілюстрували весь трагізм останніх місяців війни на території нашої держави. Ведуча наголосила, що титанічний внесок воїнів-українців у перемогу над нацистами неможливо переоцінити. Учасники зустрічі вшанували їх пам’ять хвилиною мовчання.


Голова Скадовської державної адміністрації Віктор Ананійович Турик у своєму виступі сказав, що  ми маємо пишатися ратним подвигом українських солдат  і офіцерів, які воювали з ворогом на фронтах, а також партизан  і підпільників, учасників національно-визвольного руху та Руху Опору у багатьох європейських країнах.


Голова районної ради Олег Федорович Старенький  розповів про те, що війна завдала багато горя і його сім’ї, забрала багатьох рідних, перекреслила плани і мрії безлічі людей. «Хоч минуло багато років, подвиг українських солдат був і залишається прикладом патріотизму та вірного служіння своєму народові», - сказав Олег Федорович.


З теплими словами  звернувся до присутніх і секретар міської ради Олег Миколайович Сокольчук.  «Скільки б не минуло часу,- сказав він,- ми завжди пам’ятатимемо, якою жахливою є війна і якою ціною дається перемога життя над смертю».  Олег Миколайович вручив Подяки міського голови  та пам’ятні подарунки учасникам бойових дій.



Проникливим і хвилюючим був і  виступ Людмили Петрівни Іванової, якій на момент окупації Скадовська виповнилося всього 11 років. Вона поділилися своїми спогадами про ті буремні часи і закликала молодь  берегти нашу святу землю від посягань ворогів.  


Ведуча презентувала присутнім книжково-ілюстративну виставку  виставку «Безсмертна пам’ять», на якій преставлено не тільки ґрунтовні історичні дослідження , збірники архівних документів, але і книги місцевих авторів Олега Лиховида, Лариси Коваль та видання спогадів наших земляків «Очима очевидців. Дитинство, обпалене війною». 


Голова Скадовської районної ради ветеранів Людмила Василівна Безердян  щиро подякувала людям, які наближали день визволення України, - учасникам бойових дій, підпільного руху та дітям війни і побажала їм міцного здоров’я, родинного тепла та мирного неба над головою. 



Виступ вокального ансамблю «Берегиня»  Районного будинку  культури (керівник Римма Стеблецька)  схвилював і розчулив усіх учасників заходу.


Зустріч  завершилася  покладанням квітів до Вічного вогню та пам'ятних знаків воїнам,  загиблим у Другій світовій війні.
 Подвиг українського народу заради  звільнення рідної землі священний і забуттю не підлягає. Будемо  ж  пам’ятати  минуле заради майбутнього!






Коментарі

Популярні публікації