Хрещення Русі - духовний стержень нашої культури!

День Хрещення Київської Русі - України  відзначається в Україні щорічно 28 липня, у день пам'яті Святого рівноапостольного князя Володимира. Як державне свято вперше було встановлене в Україні в рамках святкування 1031-річчя Хрещення Київської Русі згідно з Указом Президента України від 25 липня 2008 року № 668/2008 «Про День хрещення Київської Русі-України».
Після офіційного хрещення киян у 988 р. християнство стає державною релігією Київської Русі, що відіграло величезну роль в консолідації феодальної держави. У цей, порівняно дуже короткий історичний часовий відрізок відбувалося формування і розвиток соціального, інтелектуального і духовно-морального потенціалу Русі, визначився напрям на багато століть і особливість історичного шляху розвитку держави. Центром суспільного життя стала Церква. Вона проповідувала нову ідеологію, прищеплювала нові ціннісні орієнтири, виховувала нову людину.
Запровадження християнства на Русі сприяло зміцненню державності, поширенню писемності, створенню визначних пам'яток літератури. Під його впливом розвивалися живопис, кам'яна архітектура, музичне мистецтво, розширювалися і зміцнювалися культурні зв'язки Русі з Візантією, Болгарією, країнами Західної Європи. Разом з християнством на східнослов'янських землях були запроваджені церковний візантійський календар.
Саме про це йшла мова під час історичного екскурсу, який провели бібліотекарі нашої книгозбірні 30 липня для юних відпочивальників   
ДП «Санаторій для дітей з батьками «Скадовськ». У ході зустрічі  увазі присутніх було представлено пізнавальне відео про Князя Володимира Великого, а також проведено вікторину-презентацію на знання історичних постатей української історії того часу.  Усі учасники заходу виявили неабияку зацікавленість та активність, діти висловили щиру вдячність за змістовну зустріч. Також в читальному залі нашої бібліотеки розміщено книжкову виставку «Під захистом Господньої любові».


Коментарі

Популярні публікації