Не загасити пам'яті вогонь...

Сьогодні Україна разом з іншими демократичними державами та народами вшановує пам’ять усіх загиблих у роки Другої світової війни, усіх, хто витримав нелюдську ношу війни.
Ці дні присвячені пам’яті тих понад 80 мільйонів людей, чиє життя було обірвано насиллям світового масштабу, людям усіх рас і націй, чоловікам і жінкам, воїнам і мирному населенню, малим дітям і старим – усім загиблим і усім тим, хто вижив та пройшов через усі кола пекла Другої світової війни.
Втрати України у Другій світовій війні є одними з найбільших серед країн, що постраждали від нацизму. Історики досі не мають одностайної думки щодо цього, однак йдеться щонайменше про 5 млн безпосередньо убитих українців та ще більше депортованих, репресованих, евакуйованих, загиблих від голоду і холоду наших співвітчизників. Тоді загинув кожен п’ятий українець – коричнева чума не оминула практично жодної української родини.
В Україні День пам’яті та примирення встановлено згідно з Законом України «Про увічнення перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років». Таким чином, Україна розпочала нову традицію відзначення 8 та 9 травня в європейському дусі пам’яті та примирення. Цей день встановлений задля  вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску у перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні, висловлення поваги усім борцям проти нацизму, увічнення пам’яті про загиблих.
Бібліотекарі КЗ «Скадовська ЦБС»  долучилися до мітингу з нагоди відзначення Дня пам’яті та примирення, який відбувся на Алеї Слави.



Також у  читальному залі бібліотеки для дорослих розміщено книжкову виставку «Безсмертна пам’ять». Книги, представлені на виставці, висвітлюють причини виникнення Другої світової війни,  відтворюють широку панораму подій від початку війни в 1939 році до капітуляції нацистської Німеччини.



Ми пам’ятаємо,  яким страшним лихом для українців була Друга світова війна. Пам’ятаємо, що агресора зупинили спільними зусиллями Об’єднані Нації. Не забуваємо: той, хто захищає свою землю, завжди перемагає. Ця пам’ять робить нас сильнішими. Вона – запорука того, що в майбутньому подібна трагедія не повториться. Cаме в ці дні гранично ясно, що для України побажання миру є найголовнішим. А  незгасна людська пам’ять про колосальні жертви Другої світової, про тисячі дощенту зруйнованих міст і десятки тисяч спалених сіл вкотре застерігає світ від небезпеки повторення цієї жахливої катастрофи.

Коментарі

Популярні публікації