Мова – духовне багатство народу

21-го лютого всі народи світу відзначають Міжнародний день рідної мови. Це незвичайне свято, і відзначають його по-особливому. В цей день люди нагадують одне одному про те, як важливо любити, шанувати і берегти рідну мову. Говорячи про рідну мову, наш знаний земляк Олесь Гончар сказав: «Доля нашої мови залежить і від того, як відгукнеться на рідне слово наша душа, як рідне слово бринітиме в цій душі, як воно житиме в ній».
Комунальний заклад «Скадовська ЦБС» з великим натхненням долучився до обласного бібліомарафону «Мова єднання», який проходить під гаслом «Українська мова – символ єднання нації». Ініціатором бібліомарафону виступила Херсонська обласна бібліотека для юнацтва імені Б.А. Лавреньова. Так, 14 лютого працівники центральної бібліотеки для дорослих завітали до Скадовської філії Херсонського вищого училища фізичної культури. Вихованці закладу стали учасниками лінгвістичного турніру «Мова – серце нації».


Захід розпочався з відеопрезентації «Рідна наша мова в житті для нас основа», з якої діти дізналися, що наш народ не одне століття боровся за рідну мову, за те, щоб сьогодні вона стала державною. І сьогодні ми горді з того, що українська мова не зникла, бо люди берегли її, як перлину, щоб колись заговорити нею у повний голос.




Далі працівники книгозбірні запропонували присутнім  безліч мовних розваг, розділивши зал на дві команди. Девізом мовного змагання  обрали слова «Хто любить, знає рідну мову, тому вона всміхнеться. Солодке слово «перемога» нелегко всім дається!»




Вихованці закладу охоче взяли участь у літературній вікторині «Мамина сорочка», у захоплюючих змаганнях «Мовний перекладач» та «Кращий знавець українських приказок».
Дуже сподобалася учням музична пауза, під час якої діти змогли розслабитися і порухатися в такт музики.


Кращими знавцями рідної мови визнали команду «Мовознавці». Всі,  хто брав участь у конкурсах, отримали символічні подарунки у формі сердечок, адже саме 14 лютого весь світ відзначає День Святого Валентина.





Цього ж дня бібліотекарі книгозбірні вийшли на вулиці нашого сонячного міста з патріотичною акцією «Яке прекрасне рідне слово!». Організатори акції спілкувалися з пересічними громадянами про необхідність читати, думати, спілкуватися українською, а також презентували їм буклет «Я люблю українську мову», який вони підготували до Міжнародного дня рідної мови.









Також у читальному залі нашої бібліотеки розміщено книжково-ілюстративну виставку «Мово рідна! Ти є вічність!» та інформаційний стенд «Мова – серце нації», які ще упродовж тижня будуть знайомити читачів з виданнями про історію становлення рідної мови, з мудрістю художнього слова, а також останніми змінами в українському правописі.


Всі учасники сьогоднішніх заходів були одностайні в тому, що багатство, краса та мелодійність української мови є предметом нашої національної гордості. Дбати про її чистоту та збагачення  – це обов’язок кожного українця.

Коментарі

Популярні публікації