Віртуальна виставка-перегляд "Голокост - шрам на серці людства"

УДК 821.161.1-3


Черная книга/Под ред. В. Гроссмана,
И. Эренбурга. – М.: АСТ: СОRPUS, 2015. – 768 с. – ISBN 978-5-17-085233-8


 «Чорна книга» - збірник документів і свідчень очевидців про злочини проти єврейського народу на окупованій нацистами території СРСР і Польщі в роки Голокосту, а також про участь євреїв в опорі проти нацистів під час Другої світової війни, складений і літературно оброблений колективом радянських журналістів під керівництвом Іллі Еренбурга та Василя Гроссмана (в рамках їх діяльності в складі Єврейського антифашистського комітету) в 1940-х роках. За життя авторів не була опублікована.


УДК 94(477)

Империя смерти [Текст]: аппарат насилия в нацистской Германии,1933-1945/ Д. Е. Мельников, Л. Б. Черная. - Москва: Политиздат, 1989. - 414 с.: ил. - ISBN 5-250-00990-5

У новій роботі відомих істориків-літераторів, перу яких належить багато книг, які завоювали визнання читацької аудиторії, викривається злочинна діяльність спецслужб фашистського рейху, підкреслюється, що терор був невід'ємною частиною нацист.
Щупальця коричневого спрута проникали буквально в усі пори політичної, громадської та приватної життя Німеччини. Свого ж головного ворога гітлерівці бачили в комунізмі і Радянському Союзі.
У книзі розповідається про злодіяння гітлерівців на окупованих територіях, про винищення слов'янських та інших народів. Автори викривають діяльність ряду нацистських «фахівців» та терору і геноциду - Гіммлера, Гейдріха, Кальтенбруннера, Шелленбе.
Книга розрахована на широке коло читачів.

УДК 94(477):323.1 «1939/1945»

Петелицький, Степан. До Освенціму за Україну [Текст] / С. Петелицький ; пер. з англ. О. Терех. - Ванкувер та ін. : Суспільна Служба України, 2000. - 119 с.: фото. - ISBN 966-7308-89-8

Мемуари Степана Петелицького покликані нагадати мільйонам українців про те, якою складною і трагічною була боротьба за волю. Автор чесно й безкомпромісно описує героїзм і зраду, боягузтво і жорстокість людей різних національностей. Степан Петелицький – діяч ОУН, народився в Західній Україні під Польською окупацією. У 15 років став членом ОУН, з того часу перетерпів багато репресій. Відбував покарання у в'язницях Польщі, після приходу до влади нацистів відбув покарання в кількох таборах, таких як: Аушвіц, Освенцим. Відбував покарання за український націоналізм.

УДК 94(477):323.1 «1939/1945»

Петелицький, Степан. До Освенціму за Україну [Текст] / С. Петелицький ; пер. О. Терех. - К. ; Ванкувер ; Торонто : Світова Ліга Українських Політв'язнів Нацистських Концтаборів, Суспільна Служба України, 2001. - 119 с.: іл. - ISBN 966-7308-89-8
В’язень нацистських таборів Освенціму та Ебензе, Степан Петельницький підкреслює, що втрати України у другій світовій2 війні перевищують втрати будь-якої іншої європейської держави, і про це ніколи не можна забути.
  



Краус О., Кулка Э. Фабрика смерти. – М.: Политиздат, 1960. – с. 295.

Чехи Ота Краус і Еріх Кулка - колишні політв'язні в фашистському концентраційному таборі Освенцим-Біркенау. Вони винесли тортури в тюрмах, їх не зломили нелюдські умови життя в концентраційних таборах Дахау, Заксенхаузені, Нейенгамме, вони не впали духом, бачачи, як газові камери Освенціма поглинають тисячі людей. Ота Краус і Еріх Кулка брали активну участь в русі опору, в підготовці збройного повстання.
Все, що вони написали в книзі "Фабрика смерті", - правда, вистраждана і виражена найпростішими словами. Книга шість разів перевидавалася в Чехословаччині, переведена на німецький, польський, угорський, румунський мови. Її вже прочитали тисячі людей, але повинні знати мільйони, тому що є ще злочинні сили, які мріють про створення нових фабрик смерті. Книга "Фабрика смерті" видається з невеликими скороченнями.

УДК 94 (477-25) «1941/1943»

Кузнецов А. Бабий Яр / Анатолий Кузнецов. - К.: «Саммит-Книга», 2008.- 368 с.:ил. ІБВМ 978-966-7889-24-1

"Бабин Яр" - документальний роман радянського письменника Анатолія Васильовича Кузнєцова. Роман оснований на спогадах автора. Він складається з авторської передмови, вступної глави ("Попіл") та трьох частин, які включають в себе декілька десятків глав. Радянська цензура перед першою публікацією повністю перекроїла роман. В повноцінному варіанті він просто заборонявся. На початку автор проголошує: "Все в цій книзі - правда". Ця книга про війну, війну жорстоку, нещадну, яка не жаліє нікого і нічого навколо, написана мовою хлопчика-підлітка, який своїми очима бачив жахи Бабиного Яру і чув розповіді людей, які вижили. Війну, яка має руйнівну силу для всього живого, що потрапляє в зону її дій. Війну, яка калічить не тільки тіло, але і душу, яка живе в людині все її життя. Роман-документ дозволяє побачити Київ 1941-1943 років. Бабин Яр - це всепоглинаюча страшна трагедія, де люди настільки буденно, байдуже, без видимих причин знищували, розстрілювали, душили, спалювали інших людей. Це територія, яка густо просякнута кістками, попелом, кров'ю і сльозами сотень тисяч звичайних людей. Особливо жахливо читати опис звірств, розстрілів, голоду. Текст книги розвертається одразу в трьох площинах: перша - звичайний шрифт (те, що було надруковано після цензури), друга - курсив (те, що цензурою було викреслено), третя - в квадратних дужках (пізні думки автора). Це історія очима очевидців, без вигаданих персонажів та прикрашених подій. Книга зобов'язана жити і бути прочитаною. "Бажаю вам миру і свободи", - так закінчує свою розповідь автор.

УДК 94(477)

Злочин [Текст] / упоряд. П. Кардаш. - Мельбурн; К.:Фортуна, 2003. - 555 с.: іл. - Бібліогр.: с. 545. ISBN 0-9581038-0-1

«Злочин» має сумний зміст і засвідчує про нечуваний досі в світі геноцид проти однієї нації – української. Це найбільший у світі злочин, здійснений комунобільшовицькими варварами над українцями і всім українством. На жаль, тепер є ще у світі багато утаємничень, перекручень правдивої історії, фальсифікації фактів, дискримінацій людей і самої української ідеї за незалежність і волю“.





УДК 94(477)

Книга пам'яті Дробицького яру [Текст]: спогади. Нариси. Документи/ Авт.-укл. В.П.Лебедєва, П.П.Сокольський. - Х.: Прапор, 2004. - 208 с: іл. - ISBN 966-7880-87-7


У книзі розповідається про  «Особливий» район Харкова, так називали фашисти територію навколо робітничого містечка Тракторного заводу. І мало хто тоді здогадувався, що приховувалося за цією таємничістю… Всього за три тижні там було розстріляно понад десять тисяч наших співгромадян, чия «провина» полягала лише в тому, що вони були євреями… К
Книга складається з архівних документів, нарисів, свідчень очевидців трагедії, які дивом урятувалися, спогадів рідних та знайомих жертв, фотокарток. До збірника увійшли і списки загиблих людей, чиї імена вдалося встановити.вдалося співгромадян,



Коментарі

Популярні публікації