Голгофа голодної смерті


                                                          
                                                         



                                                                              Голодомор. Всього лиш тільки слово,
                                                 Але волосся піднімається з чола.
                                              І постаті голодних й очманілих
                                                 Неначе йдуть до нас із небуття…
                                                                                                   Л. Палагняк
      
         24 листопада український народ у смутку і скорботі доземно схиляє голови, вшановуючи пам’ять мільйонів жертв голодоморів.… Відкриті архівні документи ще і ще раз засвідчують, що авторами геноциду, цієї безкровної війни та фізичного знищення народу стали тодішня правляча влада і політичний режим.
     Президент Петро Порошенко 26 листопада 2016 року підписав указ "Про заходи у зв'язку з 85-ми роковинами Голодомору 1932-1933 років в Україні - геноциду Українського народу", згідно з яким 85-ті роковини Голодомору будуть відзначатися на найвищому організаційному та державному рівнях. Заходи до Дня пам'яті жертв голодоморів відбудуться у всій Україні та у багатьох країнах світу. О 16:00 в кожній домівці й установі українці запалять свічки пам'яті та приєднаються до загальнонаціональної хвилини мовчання.

        
        У День пам’яті жертв голодоморів працівники центральної бібліотеки для дорослих презентували виставку-реквієм «Голодомор – чорна сповідь моєї Вітчизни», на якій  представлені документи та публікації про геноцид української нації, фотохроніка, спогади і свідчення очевидців, тих, хто у своїй пам’яті крізь роки проніс страждання та біль, спричинені тоталітарним режимом. Один із розділів виставки присвячений хроніці голодоморів  та  політичних репресій на Херсонщині.  Представлені хроніко - документальні  видання, серед них - «Національна книга пам’яті жертв голодомору 1932-1933 років в Україні.  Херсонська область», що відтворює факти та події в селах Херсонської області. Книга «Голодомор  1932-1933 рр. на території  Скадовського  району»   описує  спогади очевидців  про  події, що відбулись на території нашого району.



    
 
   Голодомор 1932-1933 років в Україні назавжди залишиться в нашій пам’яті як одна з найстрашніших сторінок минулого, тому що пам’ять – це нескінченна книга, в якій записано все життя: і життя людини, і життя країни.

    Ми памятаємо!   Ми – сильні!

Коментарі

Популярні публікації