День вишиванки – свято української душі


Дух народу в колір заплете,
Проросте і піснею, і цвітом…
А над світом, гляньте, а над світом –
Українська вишивка цвіте!
 
      Вишиванка в Україні завжди відігравала велику роль. Вона ніколи не була простою одежиною.  Це унікальне явище духовно-матеріальної культури нашого народу,  наш український космос і  національний оберіг, символ великої і дружної української родини.  Вона відображає єдність,  ідентичність України, символізує її  культурні цінності та надбання  протягом століть.

       Всесвітній день вишива́нки став уже  міжнародним святом, що покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого українського одягу. Воно є самобутнім і самодостатнім, не прив'язане до жодного державного чи релігійного.

       
       17 травня, у Всеукраїнський день вишиванки, наша бібліотека розквітла всіма барвами традиційних та сучасних українських вишитих візерунків - працівники закладу долучились до популярної акції і завітали на робочі місця у вишиванках. Бібліотекарі взяли активну участь у низці районних заходів, які організовані у місті з нагоди свята. Наша колега, бібліотекар читальної зали Валентина Петрівна Терехова, - відома у місті майстриня. Під час урочистостей вона презентувала усім присутнім на святі свої неповторні вироби – вишивки з бісеру найрізноманітнішої тематики. Інтерес до її робіт був неабиякий, адже у кожну з них Валентина Петрівна вклала усю свою майстерність і, найголовніше, - душу. 
  
        

      Цього дня працівники бібліотеки вирішили не просто вбратися в національний одяг, а й провели просвітницьку роботу, метою якої є ознайомлення з традиціями створення і носіння вишиванок, сучасними тенденціями в їх оздобленні тощо.  До свята вишиванки бібліотекарі підготували книжково-ілюстративну виставку «Українські вишиванки – наче райдуги світанки», на якій представили результати досліджень мистецтва вишивки і лексикону українського орнаменту, схеми українських орнаментів, тощо.  Також було організовано перегляд видань, які знайомлять з історією української вишивки та представлено вишивані роботи (ікони, картини, рушники, вишиванки) працівників бібліотеки та їх родин під назвою «Світ української вишивки». 
     В наші дні українська вишиванка є безперечним атрибутом вишуканого смаку. Вона стильно та гармонійно поєднується  як із класичним костюмом, так і з повсякденним одягом. А ще нагадує, що ми – українці - пам'ятаємо та шануємо наші звичаї і традиції. Носіння вишиванки  має глибокий моральний контекст, адже йдеться про вираження своєї національної та громадянської позиції, культурну освіченість та духовну свідомість. Як показує досвід, люди в День вишиванки завжди піднесені та усміхнені, адже в стародавньому одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів.
    А ще у цей день в бібліотеці відбулась яскрава святкова фотосесія, аби пізніше залишити не менш яскраві світлини на сторінках наших спогадів. Стильна, вишукана і модна – такою є наша українська вишиванка. А ще це потужний оберіг.  Пам’ятаймо про це, шануймо і  носімо українську вишиванку!



Коментарі

Популярні публікації