Пам’ять заради майбутнього



      Відлітають у вічність роки, змінюються люди і події, але є дати, що були і назавжди залишаться непідвладними часу. У травні, у дні щедрого весняного буйноцвіття приходить до нас свято Перемоги  - особливе, величне і вистраждане… Цьогоріч минає вже 73  роки від Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.


    8 травня у читальній залі Центральної бібліотеки для дорослих пройшла година історичної пам’яті «Заради життя. В ім’я Перемоги». Учасниками заходу стали члени бібліотечного клубу «Літературна вітальня. Зустріч розпочалася із кадрів воєнної хроніки та розповіді ведучих про перші дні війни, а також про її трагічні наслідки для нашої держави.  
       Це вражаючі факти. Україна опинилася в епіцентрі війни вже у вересні 1939 р. Щонайменше 5,3 млн. чоловік, або один із шести мешканців України загинув у цій бійні. 2,4 млн. українців було вивезено для примусової праці до Німеччини. Ущент чи частково було зруйновано понад 700 великих і малих міст та 28 тис. сіл, унаслідок чого безпритульними залишилося близько 10 млн. чоловік. Загальні втрати економіки України сягнули 40%. Удруге за трохи більше як 10 років Україна тяжко постраждала від жорстоких ексцесів тоталітарних режимів.   Документальні кінокадри схвилювали і вразили присутніх, адже в багатьох із них рідні віддали життя заради майбутнього. Дехто із учасників зустрічі приніс їхні фотографії, поділився спогадами про бойовий шлях  людей, на долю яких випали такі страшні випробування. У багатьох присутніх на очах бриніли сльози… 

     У ході зустрічі віддали шану і визволителям нашого міста, а також скадовським історикам і краєзнавцям, які зібрали для наступних поколінь безцінні матеріали про ті трагічні, але незабутні часи, - Ларисі Дмитрівні Коваль, Георгію Володимировичу Крюкову, Олегу Миколайовичу Лиховиду, Людмилі Василівні Безердян.  Їх книги стали основою експозиції «Шляхами подвигу і слави», яку було розгорнуто в читальній залі. Бібліотекарі зробили огляд  літератури, представленої на виставці.
   «Подвиг героїв – переможців у цій жахливій війні непідвладний часу, як й наша щира та безмежна вдячність їм – людям, які виявили нездоланну мужність та незламність духу в боях за рідну землю та свободу країн Європи. Вічна їм пам’ять»,- із вдячністю організаторам за змістовну зустріч зазначила наостанок знаний скадовський педагог, цікава і неординарна людина Надія Федосіївна Золотухіна.  


Коментарі

Популярні публікації