Чорнобиль стукає у серце …

Чорнобильський вітер по душах мете,
Чорнобильський пил на роки опадає.
Годинник життя безупинно іде,
Лиш пам’ять, лиш пам’ять усе пам’ятає…


         26 квітня у читальній залі Центральної бібліотеки для дорослих з нагоди Дня пам’яті Чорнобильської трагедії відбулася тематична зустріч-вшанування «Пам’ятаймо чорнобильський квітень». На заході були присутні ліквідатори та очевидці аварії на ЧАЕС, переселенці, представники влади, громадських організацій , учні міських шкіл, мешканці міста та району. Зустріч була приурочена 32 річниці тих трагічних подій.


















 
      Представники  органів державної влади та місцевого самоврядування щирими словами вдячності, почесними грамотами та подяками вшанували учасників ліквідації аварії на Чорнобильській  АЕС за мужність, самовідданість, героїзм і високий професіоналізм при ліквідації її наслідків. Серед нагороджених ліквідатори,  що проживають на території нашого району, – Микола Харитонович Дудченко, Микола Карлович Коренний, Григорій Олексійович Дзюба, Антон Йосипович Грабовський, Анатолій Антонович Дудченко та Олександр Романович Галак. У ході зустрічі згадали і тих, кого вже немає серед живих, віддавши їм данину пам’яті хвилиною мовчання, та поклавши квіти  до пам’ятника «Подвигу героям на ЧАЕС», який було встановлено на Алеї Слави у Скадовську у  2011 році.

      Бібліотекарі детально зупинились на інформаційно-пошуковій системі "Книга пам’яті учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС", аналогів якої немає в музеях нашої країни.  До електронної «Книги пам’яті увійшли імена більше п’яти тисяч ліквідаторів, і робота щодо її поповнення постійно триває. Саме в ній можна знайти і прізвище нашого земляка Григорія Олександровича Яровенка, якому  ведучі надали  слово. 
У своєму виступі він зміг передати почуття, які йому довелось пережити в ті тривожні дні, а також тривогу за долю ліквідаторів. «Їм вкрай необхідна наша допомога і підтримка, тож не будьмо байдужими до долі цих людей», - зауважив Григорій Олександрович.
     За допомогою відеоряду бібліотекарі поінформували учасників заходу про хід робіт по спорудженню нового безпечного конфайнменту, яким накрито старий Чорнобильський саркофаг.

     Зворушливо прозвучали виступи  викладача дитячої школи мистецтв Інги Шульги, а також вокалістки Діани Асанової. 
   Спливають роки, але забути тих трагічних квітневих подій далекого 1986 року ми не маємо права. Наш земний уклін і довічна вдячність тим, хто ціною власного здоров’я та життя захистив світ від небувалої біди, виявивши незламність волі і духу. 

 

Коментарі

Популярні публікації