Квіти у полі там, де Крути



Сніги, сніги... Вихрить завія.
Над Києвом вітрюга віє,
Мов дихає пітьма сторіч...
Та світиться майдан Софії –
Юнацтво сповнене надії,
Іде до Крут в січневу ніч...".
М.Щербак

 У довгій, тисячолітній історії українського народу є багато героїчних сторінок. До них линемо ми щораз своїми думками, розгортаємо карту за картою, сторінку за сторінкою й шукаємо у них нашої слави й нашої сили, шукаємо у героїчних чинах найглибшої основи для відродження віри у нашу правду й нашу перемогу.


 Серед цих сторінок нашого недавнього минулого вибивається на перше місце одне коротке слово – „Крути”! Це одне слово виказує сьогодні цілу скелю думок і глибоких почуттів, які лягли в основу українського націоналістичного руху. Воно стало прапором і провідною зорею нового українського покоління.
Саме до 100-річчя подій під Крутами  КЗ «Скадовська ЦБС» провела історичну годину  «Квіти у полі там, де Крути» у виставковій залі будинку культури, на яку віддати шану героям завітали керівництво району та міста, учні шкіл, представники бюджетних установ, працівники закладів культури. Захід розпочався театралізованою замальовкою на вірш Кобець Олекси «На Крути» та музичним виступом начальника відділу культури, молоді та спорту Миронець Ольги Василівни, яка виконала пісню «Кленова балада». Присутні з великою увагою переглянули відеоряд «Крути», на фоні якого бібліотекарі змістовно розповіли про трагічні події тих днів. 



У своїй промові голова районної державної адміністрації Віктор Турик наголосив: «Ми кажемо, що Крути - це бій за майбутнє, майбутнє України. І цей бій триває, на Сході точаться криваві бої, там вирішується доля України. Адже мир і злагода — це головне, що нам потрібно сьогодні!»
Міській голова Олександр Юрійович Яковлєв у своєму звернені наголосив: «Ми повинні пам’ятати про юнаків-добровольців, які виступили на захист УНР і прийняли на засніженому полі нерівний бій. Ми не знаємо, скільки ще жертв потрібно, але український народ – сильний і єдиний!»
Неймовірно зворушливими були виступи педагогів КЗ «Скадовська школа мистецтв» Кипяткової Вікторії та Теленик Юлії.
Андрій Філінцев, художній керівник РБК, виконав відомий вірш Павла Тичини «Пам’яті тридцяти..»
Захід закінчився виконанням пісні «Ніколи не плач» учнями ЗОШ№3 Нікішенко Єгором та Сторчеусом Віталієм.




Коментарі

Популярні публікації