«Україна починається з тебе»


В’ячеслав Максимович Чорновіл — відомий український політик, державний діяч, публіцист і журналіст — народився 24 грудня 1937 року  у с. Єрки Звенигородського району Черкаської області у родині сільських учителів.
Започаткував в Україні національно-визвольний рух шістдесятників разом з І. Світличним, І. Дзюбою, Є. Сверстюком, А. Горською, М.Плахотнюком, Л. Танюком, В. Стусом, Г. Севрук та ін. В’ячеслав Чорновіл був одним з найяскравіших організаторів та активістів цього руху, що в 60-ті —70ті роки протистояв тоталітарному режимові, виступав за відродження України, її мови, культури, духовності, державного суверенітету.
Чорновіл ніколи нікому не підспівував; говорив, що думав, — думав, що говорив.
Він був і залишився опозиціонером до всього, що гальмувало шлях до незалежності України, до Моральної Людини, до Бога; і там, у таборах, і тут, у новій і ще не оформленій реальності.
Його талант шліфували мордовські табори. Там він став філософом і стратегом.
Він не став Президентом України. Але став її національним Героєм — посмертно. Його вбили в русі — у дорозі, по шляху до тієї, іншої України, за яку він платив здоров´ям і життям.

До 80-ти річчя від дня народження Чорновола В’ячеслава Максимовича - політичного діяча, журналіста, дисидента на абонементі  бібліотеки для дорослих представлено тематичну поличку : «Україна починається з тебе».


Коментарі

Популярні публікації