Подорож Японією


31 жовтня працівники комунального закладу «Скадовська централізована бібліотечна
система»
запросили  гостей та усіх бажаючих до виставкової зали районного будинку культури, щоб здійснити віртуальну подорож до загадкової країни Ніппон – Країни Вранішнього Сонця. Саме Року Японії в Україні було присвячено цей захід. Його мета- виховання інтересу та поваги до культури цієї країни.
Ведучі заходу, бібліотекарі   Ганна Мусулевська  та Ольга Бословяк,  провели усіх шляхами історії країни, де гармонійно переплітаються культура стародавнього Сходу і найсучасніші технології, де минуле зустрічається з майбутнім. Усі присутні стали активними учасниками цієї захоплюючої мандрівки, наповненої історіями, емоціями та відкриттями.
Під час заходу було представлено декілька шляхів японської культури: «Шлях воїна», «Шлях долі», « Шлях чаю».
На «Шляху воїна» згадували японські бойові мистецтва, одне з яких – карате. А візуалізував його учень ОЗСНВК «Академічна гімназія» Ваня Залушний, що тільки починає свій шлях воїна.

Керівник гуртка Центру дитячої та юнацької творчості Оксана Мельниченко провела для учасників подорожі майстер-клас з орігамі та розповіла, що за свою багатовікову історію орігамі пройшло шлях від храмових обрядів до мистецтва.


Багато нових фактів дізнались «мандрівники» про сакуру, відомий символ Японії та японської культури. Неймовірну кількість позитивних емоцій викликав перегляд відео з  фрагментами  виступів акторів традиційного театру Японії -  Кабукі, де всі ролі виконуються чоловіками.
Під час літературної мандрівки учасники заходу мали змогу не тільки ознайомитись із таким жанром пейзажної лірики як хоку, а й спробувати себе у цьому виді творчості. Користуючись формулою, представленою на слайді, мандрівники поетичного шляху, створювали власний дидактичний сенкан. Спільна робота довела, що кожен присутній у залі – творча людина, а  допомогла нам у цьому методист комунальної установи «Скадовський районний  методичний кабінет»  Наталія Мітюхіна.
Про національний одяг розповіла бібліотекар книгозбірні для дітей Марія Боднарюк.
Не менш цікаву подорож запропонувала зберігач фондів краєзнавчого музею Євгенія Степанова. Вона розповіла про японську порцеляну і витвори мистецтва, які знаходяться у Скадовському краєзнавчому музеї. Насамперед, це знаменита ваза, виготовлена, як зазначено на клеймі, Хічедзан Сімпо. У Великій Країні Вранішнього Сонця. Розповідаючи про інші японські експонати,  вона  продемонструвала також книгу Давида Бурлюка «Морская повесть», видану в Японії японською мовою у 2008 році, яку Скадовську подарував Акіро Судзукі.
На завершення подорожі завідувач міської бібліотеки філії Людмила Тисленко провела майстер-клас із приготування суші.
Звичайно ж, не обійшлось і без традиційної чайної церемонії. Присутні  дізнались, що чай у Японії представляється не як гастрономічна реальність, а як групове ритуальне дійство, що має глибокі історично-філософські корені загальнонаціональної японської кухні і є одним з видів мистецтва Країни Вранішнього Сонця. Мандрівка цією чудовою країною визвала справжнє захоплення у всіх її учасників .
Підводячи підсумки заходу, начальник відділу культури Ольга Василівна Миронець висловила подяку організаторам та  всім, хто підтримав ідею заходу такого формату, сподіваючись на можливість продовження таких віртуальних подорожей іншими країнами світу.






Коментарі

Популярні публікації