День Незалежності України


Незалежна і вільна Україна святкує своє 26-річчя. Із цієї нагоди 23 серпня КЗ «Скадовська ЦБС» у фойє будинку культури презентувала розгорнуту книжково-ілюстративну виставку «Любіть всім серцем Україну».




Стверджуючись як самостійна, незалежна держава, Україна пройшла величезний шлях від козацької держави часів Богдана Хмельницького до серпня 1991 року, коли Верховною Радою України було прийнято історичний документ виняткового значення для долі українського народу - «Акт проголошення незалежності України». День Незалежності - це визначна дата, яка навічно увійшла в історію нашої держави золотою сторінкою в її біографії, започаткувала нову епоху в житті українського народу, ця подія законодавчо закріпила вікові демократичні прагнення до національного відродження, духовної та економічної свободи та зростання.
Саме про ці історичні події розповідають книжкові видання, представлені на  виставці. У книгах В. Винниченка, М. Грушевського, В. Чорновола, Д. Павличка, В. Яворівського, О. Палія, Ю.Терещенка, В. Солдатенка розповідається про тернистий шлях нашої держави до незалежності. У поезіях та прозі  І. Франка, Л. Костенко, В. Сосюри, П. Загребельного та інших, звучить велич українського слова та національний дух незалежної України.
Процес становлення нової держави є нелегким. Уже котрий рік поспіль наші воїни  захищають  рідну країну. Для нас - це перевірка на зрілість, на згуртованість, на єдність, на мужність, на патріотизм, на добро, на милосердя, на толерантність. Нині вже ніхто не сумнівається у тому, що український народ подолає ворога, відбудує зруйновані ним міста і села й зробить їх кращими, сучаснішими, ніж вони були, дійсно європейськими. Але не загояться болючі рани, адже не повернути загиблих героїв, які віддали своє життя за волю, свободу та незалежність рідної України. Вони навіки залишатимуться в пам'яті вдячних нащадків. Тому не випадково особливу увагу присутніх привернув розділ присвячений нашим захисникам «Україна - більша за життя».  На якій представлені книги українських письменників  Б. Жолдака, В.Бондаря, В. Базів, С. Лайка, Ю.Ковалів,  Р. Горового, С. Бондаренка,  в яких розповідається про героїчний подвиг в ім’я Батьківщини наших співвітчизників.
Так співпало, що в ці дні святкує свій день народження Скадовський район,  тож значне місце на виставці зайняли   книжкові  видання місцевих авторів О. Лиховида,  Г. Крюкова, Л. Височанської, Л.Коваль та інших. На виставці також були представлені  святкові випуски газети «Чорноморець», яких за  роки незалежності назбиралося 26.
Зберегти незалежність і збудувати процвітаючу, могутню державу - святий обов'язок прийдешніх поколінь перед близькими і далекими попередниками, які стояли біля витоків української державності й залишили нам у спадок любов до рідної землі, вигартувану часом і випробуваннями, кращі риси народної душі й національного характеру. Молоді було запропоновано святкове опитування з історії України. Дуже тішить, що для наших співвітчизників День Незалежності дійсно велике свято. Вони пишаються, що є українцями. Для всіх, хто завітав на виставку, приємним сюрпризом стали святкові побажання з висловами видатних  українських письменників  про Україну.



   Історія свідчить, що виживають ті нації, які здатні у пору вирішальних випробувань відкинути внутрішні незгоди й суперечності та об'єднати зусилля заради стратегічних цілей. Лише спільні, узгоджені та рішучі дії дають переможні результати. Тільки разом ми зможемо побудувати справжню незалежну Україну, яка дасть кожному громадянину життя, гідне людини, а всій країні - статус демократичної.

           Нехай живе в віках, славне ім'я твоє, рідна Україно !
           Зі святом Вас, з Днем Незалежності України!










 



Коментарі

Популярні публікації