День Державного Прапора України


…Розгорнуло прапор сонячно-блакитний,

Прапор України, рідний, заповітний!

О. Олесь

 

 

Державний прапор є національним символом нашої держави. Під ним українці йшли до проголошення самостійності, тому для України як держави, яка має давнє історичне коріння і прагне стати повноправним членом Європейського Союзу, природним має бути вияв пошани до своєї національної символіки, а саме до прапора.
З давніх-давен стяг був святинею, без нього військо не рушало в похід, не вступало в бій. Як відомо, за часів Київської Русі існували лише князівські стяги. Найбільш уживаними кольорами були червоний, білий та блакитний, рідко жовтий. Використання жовтого та блакитного кольорів на прапорах України-Русі простежується від часів прийняття християнства.
22 березня 1918 року Центральна Рада ухвалила Закон про Державний прапор Республіки, затвердивши жовто-блакитний прапор символом Української Народної Республіки.
Звернімося до кольорів прапора. З багатьох тлумачень щодо жовто-синього поєднання кольорів найбільш правдоподібним видається таке: синя та жовта барви в багатьох цивілізаціях символізують велич. У геральдиці блакитна барва означає чесність, вірність, бездоганність, а також пов’язана з небом, повітрям. Золото уособлює могутність, силу, багатство, шляхетність, справедливість, символізує сонце. Вибір українцями жовто-блакитних кольорів був вмотивований ще й тим, що символами країни є чисте небо (синій колір) та пшенична нива (жовтий колір).
24 серпня 1991 року відбулося проголошення Акта про незалежність України, і над будинком Верховної Ради замайорів синьо-жовтий прапор. Колір Державного прапору визначено Конституцією України. Ініціатором звернення до Верховної Ради з пропозицією відзначати День національного прапора як всеукраїнське свято виступила Українська народна партія. До цього День національного прапора відзначався лише як міське свято. Починаючи з 2004 року, 23 серпня відзначається як День Державного Прапора України згідно з Указом Президента України № 987/2004 від 23.08.2004 р. «Про день Державного Прапора України».
Саме з цієї нагоди, 18 серпня, бібліотекарі провели годину інформацію «Наш прапор, як літо – блакитне небо, золоті ниви» з учнями восьмих класів ЗОШ І-ІІІ ступенів №2.




Такі зустрічі сприяють  формуванню людської гідності, любові до рідної землі, родини, свого народу. Зустріч закінчилась побажанням: «Пам’ятайте, що прапор — одна з офіційних емблем України, яка символізує її суверенітет. Тож у День державного прапора України не забудьте вивісити на свій будинок жовто-блакитний стяг як символ гордості за свою країну».


Коментарі

Популярні публікації