Зима прийшла - свята привела!

Саме так кажуть у народі. І, справді, жодна інша пора року не радує нас розмаїттям свят, обрядів та звичаїв, що беруть початок із сивої давнини. Колядування і меланкування, щедрування та віншування, дівочі ворожіння та парубоцькі витівки захоплюють нас у чарівний світ мрій і сподівань, кличуть з далеких доріг до батьківського порога, гуртують за святковим столом. Земля спочиває, а народ має час для душевного очищення, радісних турбот і веселих розваг.
Взимку, що не день, то свято! 17 грудня у методичному відділі було проведено засідання клубу "Гармонія" з циклу новорічно-святкових заходів "Баба Віхола прийшла, купу свят нам принесла!". До членів клубу охоче приєднались постійні читачі та молодь.
Бібліотекар Тетяна Анатоліївна Храмцовська розповіла присутнім про початок зимових свят, особливості їх відзначення у нашому краї. Зокрема, першим із циклу зимових свят є сьоме грудня - День великомучениці Катерини, чи, як звичайно це свято в народі називається, "Катерини", а ще це день дівочої долі. Бо саме сьогодні дівчата починали ворожити і закликати свою долю. Традиційно з приходом Катерини з'являлися люті морози. Тому й казали : "Як Катерина по воді, то різдво по льоді".
Другим святом є День святого Андрія Первозванного, який припадає на 13 грудня. Це свято вважається парубочим, бо  в ніч під Андрія хлопці мають найбільші права, а за різні бешкети люди вибачають їх.
Третім святом є 17 грудня - День Варвари Великомучениці. Народна легенда каже, що свята Варвара Великомучениця була така мудра на вишивання, що вишила ризи самому Ісусові Христові. Також про "Варвару" казали, що це день повороту на весну.
Особливе ставлення склалося в нас до четвертого свята зимового циклу - Дня святого Миколая, яке відзначається 19 грудня. У цей день святий Миколай кладе слухняним дітям під подушки подарунки, а неслухняним - лозину. Діти свято вірять в існування доброго захисника і намагаються не гнівити "діда Миколая, який знає про все". Зимовий Миколай вважається покровителем усіх бідних і знедолених. Під цю пору зима остаточно "лягає" на землю.
Завідувач відділом обслуговування, Ганна Юріївна Мусулевська, представила книжкову виставку "Новорічний калейдоскоп", на якій розміщено найкращі примірники про традиції святкування, найрізноманітніші рецепти страв до новорічного столу, цінні поради, як прикрасити свій будинок і створити святковий настрій!
Найбільша кількість свят припадає на січень, тому наступні засідання обіцяють бути ще більш цікавими!




Коментарі

Популярні публікації