Вибір професії – твій шлях у життя.



Світ навколо нас змінюється з небаченою швидкістю. Питання майбутнього стало пріоритетом не лише дорослих. Наразі успішна адаптація в суспільстві можлива лише за умови чітко визначених життєвих перспектив. Тому все частіше старшокласники ставлять перед собою подібні питання: «А що ж для мене майбутнє?..»
Народна мудрість говорить: «Життя прожити – не поле перейти». Яке воно – наше життя? Минуле, сучасне, майбутнє… Для когось – колосиста пишна нива, для інших – перепахане рілля, або взагалі – пустеля. Кожен із нас озирається на прожиті роки, замислюючись над завтрашнім днем – малює картину власного життя.
Вибір професії  — одне з найбільш від¬повідальних рішень, які приймає людина у своєму житті, це друге її народження.  Від того, наскільки влучно  вона обере свій життєвий шлях, залежить, яке місце  в суспільстві вона буде посідати.

В умовах становлення ринкових відносин важливим етапом  для молодої людини є вибір професії, конкурентно-спроможної на ринку праці. Також слід згадати й про народну життєву мудрість: «Щастя — це коли ранком хочеться йти на роботу, а після ро¬боти — додому».
Запровадження профільного навчання є одним з основних шляхів модернізації освіти.  Основна ідея оновлення загальної середньої освіти полягає в тому, що освіта повинна стати більш індивідуалізованою, функціональною та ефективною. Профільна підготовка відрізняється від загальноосвітньої підготовки більш конкретними професійно-орієнтованими характеристиками мотивів, цілей, засобів і результатів навчальної, продуктивної, творчої діяльності, які виступають  стосовно учня у вигляді базового  підґрунтя  для  повноцінного  самовдосконалення та самореалізації особистості в розмаїтті соціального життя.
Актуальність даної підготовки особливо гостро постає саме для сільської школи, яка є не лише особливим соціокультурним явищем суспільного життя, а й органічною частиною єдиного освітнього простору району, до якого вона належить. Це вимагає пріоритетної уваги до навчального змісту і методик, які формують світогляд та ціннісні орієнтації, вміння і навички, необхідні для життєвого та професійного вибору учнів.


Так,  15 березня 2016 року в читальній залі КЗ «Скадовська ЦБС» відбувся урок-тренінг з профорієнтації  " Вибір професії – твій шлях у життя ". До районної бібліотеки завітали методист із профорієнтації Скадовського міжшкільного навчально – виробничого   комбінату  Лариса Євгенівна Галак та  учні 10-х класів Володимирівської та Новомиколаївської загальноосвітніх  шкіл. У цікавих ігрових формах діти визначали що саме допомагає досягнути успіху в житті, вчилися швидко робити правильний вибір, розпоряджатися своїм життям, часом, можливостями, побачили наглядно наслідки неправильних рішень. Цікавим і змістовним було спілкування учнів про вибір майбутньої професії  з фахівцем із профорієнтації   Скадовського районного Центру зайнятості Владою Віталіївною Арестовою. Під час зустрічі школярі дізналися, як саме слід обирати майбутню професію, щоб вибір не став помилковим, а приносив успіх і моральне задоволення, а також які професії потрібні на сучасному ринку праці.
Наприкінці зустрічі бібліотекарі запропонували учням частіше відвідувати наш заклад, адже для вибору майбутньої професії потрібна додаткова інформації, яка доступна в бібліотеці завдяки  широкому вибору книжок та безкоштовному Інтернету . 
Для учнів  було організовано книжкову виставку «Ринок професій ХХІ століття. Яка з них твоя?»

Коментарі

Популярні публікації