Крути: і сум, і біль, і вічна пам'ять…


Щоб наша держава жила, багатьом її патріотам довелося пожертвувати своїм життям. Особливо вражає, коли на таку абсолютну пожертву йдуть молоді люди, які  тільки розпочали свій життєвий шлях.
Пам’ять про героїчну смерть під залізничною станцією Крути юних захисників молодої держави залишиться у серцях наступних поколінь українців навічно. Їх подвиг вже в наші дні повторили студенти столичних вузів. Вони, як і їхні брати по крові й духу, вийшли на мирну акцію, щоб захистити майбутнє своєї  Батьківщини, зберегти свою гідність, національну ідентичність. 
22 січня 1918 року був проголошений IV Універсал Центральної Ради. У ньому зазначалося: «…віднині Українська Народна Республіка стає самостійною, ні від кого не залежною, вільною, суверенною Державою українського народу». А вже через 7 днів, 29 січня 1918 року, на підступах до Києва, під станцією Крути, зустрілися в пекельному бою українські підрозділи Центральної Ради та більшовицькі війська, які йшли з Росії.
Проти 300 українських студентів та гімназистів виступило понад 4 тисячі більшовиків.

29 січня у читальному залі КЗ «Скадовська ЦБС» відбувся урок-реквієм «Крути: і сум, і біль, і вічна пам'ять…». Д о участі в ньому долучилися усі комунальні заклади відділу культури. На захід завітали   молодь міста, воїни АТО та почесні гості.До присутніх звернувся голова районної державної адміністрації  В.А.Турик, який наголосив: «Крути – це великий перелом на межі двох століть. Ця подія  увійшла в історію України як символ національної честі. Студенти-патріоти  загинули, щоб ми сьогодні жили у вільній і незалежній державі».

Присутні переглянули фільм «Лист без конверта»  циклу «Незвідана Україна»   та ознайомились з тематичною виставкою-інсталяцією «Навіки в пам’яті нащадків».

 

Викладачі Скадовської  дитячої школи  мистецтв підготували до уроку проникливий виступ.
Гордість  за нинішнє покоління молодих студентів, які 30 листопада 2013 року  вийшли на  мирну  акцію  протесту на Майдані, висловила мати  двох синів-учасників тих буремних подій – Галина Іванівна Яремкевич.

Щирі емоції викликала пісня  «Тумани» у виконанні ансамблю «Лебідка»  Районного будинку культури.

А наостанок  молоді  учасники заходу вшанували хвилиною мовчання пам’ ять загиблих під Крутами та на Майдані, які мріяли і боролися за сильну українську державу.  Їхній подвиг –  святий для нас, єдиний і нероздільний для всіх, хто живе на українській землі.

Коментарі

Популярні публікації