Децентралізація та заклади культури



24 листопада працівники центральних бібліотек міста разом із начальником відділу культури і туризму Скадовської РДА О.В.Миронець взяли участь у обговоренні ключових реформ в країні та їх вплив на місцеві громади у вже знайомому форматі «Година з експертами».
На цей раз, про особливості децентралізації для закладів культури розмовляли з керівництвом Міністерства культури та міжнародним експертом – спікерами заходу.
Під час вебінару «Децентралізація та заклади культури: досвід Польщі та перспективи реформи в Україні» Ростислав Карандєєв – заступник Міністра культури України привернув увагу до планів та завдань реформи децентралізаціїї у галузі культури та розповів про ролі й обов'язки центральних державних органів влади та органів місцевого самоврядування у впровадженні реформи на місцях. Яцек Войнаровськи – програмний директор Інституту публічної політики (Варшава, Польща), радник Міністра адміністрації та цифрових технологій поділився досвідом та кращими практиками впровадження реформи децентралізації у Польщі, а також розповів про її особливості та вплив на заклади культури.
Як реформа децентралізації та місцевого самоврядування вплине на галузь культури? Які виклики стоять перед закладами культури на місцях? Як проводили подібну реформу в Польщі та які уроки заклади культури винесли після 10 років функціонування в децентралізованих громадах? Як заклади культури можуть знайти своє місце у реформаторській діяльності та окреслити шляхи подальшого розвитку? – це численні  питання, на які прагнули отримати відповіді ті, хто долучився до онлайн-дискусії чи  залишив  у коментарях до посту про цю подію у Фейсбуці на сторінці організатора заходу – Американського дому.
Тема залишається відкритою.
Зокрема, на нараді щодо реформування бібліотечної справи за участі очільників провідних бібліотек, фахівцівів, практиків та книговидавців, яка нещодавно пройшла у Національній парламентській бібліотеці, віце-прем’єр-міністр – міністр культури В’ячеслав Кириленко сказав наступне: “Ми маємо працювати не лише над оновленням фондів та модернізацією наявних технічних можливостей, а й над осучасненням способів роботи з читачем-користувачем та продукуванням системного бачення реформи, враховуючи процес децентралізації”.

Коментарі

Популярні публікації