З «НАДІЄЮ» в серці!

Сучасна бібліотека – це не тільки зібрання книжкових колекцій, але й величезний світ соціальних комунікацій для людей.
Вивчати потреби різних соціальних груп та верств населення, своєчасно реагувати, або принаймні намагатися реагувати на них, надаючи  послуги, що потребують її мешканці, – саме такий підхід до організації роботи стає все більш популярним серед українських книгозбірень.
Його принципи лягли в основу Маніфесту Української бібліотечної асоціації «Бібліотеки в умовах кризи», який було прийнятого 7 липня 2015 р. і в якому представлено бачення УБА місії та ролі бібліотек, їхньої цінності для українського суспільства, яке наразі переживає складні часи.
Крокуючи в ногу з часом, КЗ «Скадовська ЦБС» долучився до заклику УБА підтримати та реалізувати запропоновану у Маніфесті програму дій.
Аби використати усі можливості для якісних змін, інновацій та подальшого сталого розвитку нашої держави, працівниками закладу, спільно з органами державної влади та місцевого самоврядування, користувачами і партнерами вже було реалізовано ряд соціально важливих проектів.
На разі – новий, який народився в серці колективу. Тому і назва у нього відповідна – «З «НАДІЄЮ» в серці!
«Надія» – комунальна установа Скадовський районний центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів. Це єдиний заклад, що опікується проблемами дітей-інвалідів нашого району та надає підтримку їх сім’ям.
Це гостинна та привітна родина, де завжди панує любов і доброта, порядність та турбота. Кожен працівник центру – фахівець своєї справи, який не залишається байдужим до жодної дитини. Вони надають кваліфіковану допомогу дітям-інвалідам у здійсненні корекції психічного розвитку за індивідуальною програмою реабілітації, а також залучають до участі у цій програмі батьків. Кожного дня фахівці центру допомагають дітям стати більш самостійними та пристосуватись до подальшого звичайного життя. Центр  реабілітації дітей-інвалідів відвідують діти від 2 до 18 років, які мешкають у нашому  місті та селах Скадовського району, з діагнозами церебральний параліч, олігофренія, аутизм, синдром Дауна, ураження центральної нервової системи. Діє три різновікових групи: денного перебування, цілодобового перебування для дітей з району та амбулаторна група.
На жаль зараз потреби центру достатньо суттєво перевищують можливості. Бібліотекарі неодноразово бували у закладі з ляльковими виставами для вихованців та книжковими виставками для батьків,тому і виникла ідея проекту, над яким працює колектив.
Його мета – соціальна, методична, і навіть, матеріальна допомога дітям-інвалідам та їх сім’ям. Ми хочемо ще раз нагадати, що діти-інваліди такі ж діти, як і всі, тільки з набагато більшими проблемами, як для свого віку.  Завдання проекту полягає у системі соціально-реабілітаційних, методичних та громадських заходів, організаційній та інформаційній підтримці центру «Надія», що сприятимуть вихованню толерантного ставлення у суспільстві та громаді району до людей з обмеженими можливостями.
В реалізації цього проекту плануються різні  заходи. Одним з них є фото-проект «Синдром Добра» із залученням відомих людей району. Сподіваємось, що більшість з них стануть постійними партнерами та меценатами центру реабілітації «Надія».
Учасники проекту отримають соціальний досвід, а діти, на яких направлений проект, отримають емоційну та моральну підтримку, через насичення їх життя спілкуванням, цікавими подіями та культурними заходами, учні-волонтери намагатимуться привернуть увагу до життєво важливих проблем маленьких громадян міста.
Діти з особливими потребами та їх родини отримають, відчують небайдужість суспільства до себе, не залишаться один-на-один зі своїми проблемами.
І хоч про таких дітей турбується держава, вони не мають головного –  підтримки з боку оточуючих, толерантного відношення.
Допомогти дітям, а особливо тим, кому так бракує спілкування і підтримки є надзвичайно важливою і потрібною справою, до якої може долучитись кожен. Добро творити легко, бібліотекарі Скадовської ЦБС в цьому впевнені. Переконайтесь і Ви!

Коментарі

Популярні публікації