Конституція – основа правової держави



18  років  тому 28 червня 1996 року Верховна Рада України, висловлюючи суверенну волю громадян нашої держави і спираючись на багатовікову історію українського державотворення, на світовий досвід, прийняла Основний Закон України - Конституцію, - найголовніший державний документ, який захищає права і свободи всіх громадян нашої єдиної країни, незалежно від того, в якому регіоні ми живемо, якою мовою спілкуємося.
Конституція стала реальною і дієвою основою розбудови незалежної демократичної держави як повноправної учасниці світового співтовариства і увійшла в суспільне життя як головний оберіг державності і демократії, гарант незалежності і соборності України. Її найвища юридична сила, верховенство права, політична, економічна та ідеологічна багатоманітність — фундаментальні засади, на яких ґрунтується сьогодення і вибудовується майбутнє українського народу.
Щоб ознайомити молодь з історичними передумовами прийняття Основного Закону України, прослідкувати шлях, пройдений нашою державою від Конституції Пилипа Орлика до прийняття нової Конституції України, у залі юнацького відділу бібліотеки, була розгорнута книжкова виставка-діалог «Конституція – основа правової держави». Під час перегляду виставки, бібліотекар Лариса Баранова розповіла читачам, про те, як народжуються «закони», пояснила, що Конституція надає і дітям,  і дорослим рівні права та виключає будь-яке насилля над  людиною. До уваги читачів було запропоновано версію першої Конституції Пилипа Орлика, яку він склав у 1710 році та правознавча, історично-довідкова, художня тематична  література, інтернет-джерела чинних конституцій держав світу.
Напередодні святкування Дня Конституції України цього року – такі заходи найбільш актуальні, оскільки, це вже не просто данина традиції, а можливість проявити силу патріотизму, згадати зусилля і втрати, з якими наші предки відстоювали права на свою свободу, а сьогодні наші рідні, друзі та близькі люди, знову захищають суверенітет і цілісність нашої країни.
Демократичний розвиток ніколи не був легким, тож наберемося терпіння та віри у те, що наступні покоління українців будуть жити у зовсім іншій країні, яку з гордістю можна буде назвати конституційно розвиненою та правовою європейською державою.



Коментарі

Популярні публікації