Мужність і біль Чорнобиля

Була весна – квітуча, напоєна запахами землі і нового життя. Ніхто не здогадувався, що ця весна назавжди чорними літерами буде вписана в історію нашого народу і людства, що про невелике місто Чорнобиль дізнається весь світ.
22 квітня 2015 року у читальному залі КЗ «Скадовська ЦБС» відбувся західна тему «Мужність і біль Чорнобиля» зі студентами ІІ курсу Скадовського технікуму ДВНЗ «Херсонський державний аграрний університет». До діалогу були запрошені О.В.Миронець - начальник відділу культури та туризму Скадовської районної державної адміністрації, Г.О. Яровенко - член Всеукраїнської спілки Чорнобильців України, ліквідатор аварії на ЧАЕС та І.Бартчук - Голова Скадовського екологічного осередку «ВЕЛ».
Серед усіх трагедій, які пережило людство, чорнобильська катастрофа не має аналогів за масштабами рукотворного забруднення екологічної сфери, негативного впливу на здоров’я, психіку людей, їх соціальні, економічні і побутові умови життя. В ніч з 25 на 26 квітня 1986 року в ході проведення на 4-му реакторі ЧАЕС експериментів, пов’язаних з режимами роботи турбогенератора, виникла великомасштабна з глобальними наслідками аварія.
В надекстремальних умовах вступали в боротьбу з атомною трагедією десятки і сотні тисяч людей. Ось як про цю небезпеку писала газета «Правда»: «Не більше півтори хвилини можна працювати на даху, де розкидані сильні джерела випромінювання… Ні один механізм, ні найбільш досконалий робот не в змозі діяти тут – «вони сходять з глузду». І ось ідуть добровольці… Повільно, ой як повільно тягнуться секунди, і ми стаємо свідками того, як народжується подвиг…»
Бібліограф Гребень Г.С. та бібліотекар Баранова Л. В. розкрили історичні факти, які спричинили  виникнення страшної катастрофи. Документальні кадри відео-презентації та фото події і її наслідків вражали присутніх своєю катастрофічністю, масштабами та глибиною надприродності, якої не знало людство, і навіть не могло здогадуватись про цю невидиму смертельну небезпеку.

Надзвичайно захоплюючою стала для усіх учасників заходу розповідь очевидця цієї трагедії Яровенка Григорія Олександровича - ліквідатора аварії на Чорнобильській АЕС. Він описав свої враження, почуття і відчуття, які йому довелось пережити, фактично з перших годин катастрофи. Григорій Олександрович відкрив невідомі сучасній молоді факти неймовірного героїзму та надлюдських можливостей пожежників, енергетиків, працівників АЕС, які опинилися і працювали у самому ядерному пеклі. Адже ці люди стали не тільки свідками, а героями, зробивши вибір, ціною власного здоров’я, а більшість із них, навіть ціною власного життя, заради життя усіх нас. Вони виконували найбільш відповідальну роботу на нашій планеті. За значимістю ці дії, невеликої за кількістю мужніх людей, не мають собі рівних у людській історії.

Драматизм чорнобильської катастрофи не піддається ніякому виміру. Про наслідки аварії для усього живого в екологічному значенні, розповіла присутнім Ірина Бартчук і наголосила, що небезпека радіоактивного ураження та наслідки екологічної катастрофи та радіаційного забруднення – це нагальна проблема сьогодення, вирішувати яку маємо ми всі і зараз.
А пам'ять – гірка і болюча, чи то від недбалості, чи від людської байдужості, чи від того, що людина віч-на-віч зустрілась з своїм «дітищем», якому не змогла дати раду…
Двадцять дев’яті роковини Чорнобильської катастрофи мають стати для українського суспільства не приводом для певних ритуальних дійств, а, насамперед, тією критичною точкою, на яку рівняються і за якою звіряють громадянську зрілість і відповідальність перед тими, хто пішов від нас, хто з нами і хто прийде після нас.





Коментарі

Популярні публікації