Бібліотеки району на шляху постійного вдосконалення

10 квітня для працівників книгозбірень району на базі центральної бібліотеки для дорослих відбувся семінар-тренінг «Робота з молоддю: шлях постійного вдосконалення».
Згідно договору про співпрацю між Скадовською ЦБС та сільськими (селищною) радами району надання методично-консультативної допомоги сільським книгозбірням є одним з головних напрямів діяльності центральної бібліотеки. А це: методичне консультування; надання практичної допомоги; дослідницька діяльність; аналітична робота; вивчення і розповсюдження передового досвіду, інноваційних форм робот; підвищення кваліфікації бібліотекарів…


Коло питань, які розглядалися на заході було досить широким.  В.о. директора КЗ «Скадовська ЦБС» О.Купенко доповіла про стан перевірки фонду, обговоривши з присутніми проблемні питання та шляхи їх вирішення. Цікаво та дуже емоційно провідний бібліограф Г.Гребень та бібліотекар Т.Горгун розповіли про Тиждень юнацької книги, підготовка до якого наразі триває.  Провідний бібліотекар Г. Мусулевська акцентувала увагу присутніх на відмінностях з даними у щоденнику роботи та електронною формою звітності, яку планується впровадити найближчим часом.
Про роботу бібліотек у напрямку популяризації народних звичаїв та обрядів доповіла бібліотекар юнацького абонементу Л.Баранова. Оскільки зустріч відбувалася напередодні світлого свята Воскресіння Господнього, акцент було зроблено саме на традиції святкування Великдня.  До слова, бібліотекарі району активно долучились до участі у обласній культурно-мистецькій Великодній акції «Писанковий сад», виготовивши більше 70 писанок, крашанок, драпанок, крапанок....якими було прикрашено дерево на площі біля районного будинку культури ім. Шевченка.
Провідний методист КЗ А.Чуп’як зробила огляд програм, розпоряджень, доручень на виконанні яких треба зосередити свою роботу  у 2015 році, і  зокрема  у ІІ кварталі. 
Безперечно, найбільш вагомим є регіональний бібліотечно-патріотичний проект “Єдина країна – единая страна”, започаткований ХОУНБ ім. Гончара з метою формування  цілісної системи патріотичного  виховання населення шляхом  створення сучасної інноваційної території  національно-патріотичного розвитку в публічних  бібліотеках Херсонщини.
Вже долучилися до його реалізації центральні бібліотеки, а також Красненська, Новомиколаївська, Птахівська сільські та  Лазурненська селищна бібліотеки.
Виходячи із нових умов та вимог часу, позбувшись директивно-регламентуючих та контролюючих функцій, для головної бібліотеки району, якою є центральна бібліотека для дорослих,  є пошук і розвиток нових підходів і принципів методичної діяльності.
Сьогодні методисти вже не кажуть, як саме треба робити, а підказують або пропонують, що можна запозичити з того чи іншого досвіду, які інновації доцільно запровадити у «тій», чи «іншій» книгозбірні. Тому центральні бібліотеки є порадником у справі поліпшення роботи усієї галузі.
Колектив КЗ сподівається,  що бібліотекарі району отримали певний досвід і залишили у своєму серці найтепліші спогади, а  його фахівці завжди готові допомогти колегам у бібліотечній діяльності.








Коментарі

Популярні публікації