«Тихі зорі вічної пам’яті…»

Перемога! Дорогою ціною заплатив український народ у найстрашнішій за всю історію війні 1941-1945 років. Рідіють ряди ветеранів, але не зникає з памяті людської, не йде в забуття великий подвиг і велика трагедія нашого народу – його битва та перемога над «коричневою чумою». Нам не можна забувати про тих воїнів, хто віддав своє життя заради щастя інших. Пам’ять людська має жити і лишати прийдешнім поколінням ці героїчні сторінки історії. 


6 травня, у переддень Дня Перемоги, наша бібліотека підготувала та провела музично-поетичний вечір «Тихі зорі вічної пам’яті» для людей старщого покоління. Ця зустріч - це лише часточка великої данини та шани полеглим. На заході було розкрито історію створення воєнних пісень, які допомагали солдатам вистояти і перемогти у двобої. В залі лунали пісні-спогади, пісні-роздуми, пісні-памя’ть, які співали серцем зі сльозами на очах усі присутні разом з творчими аматорськими колективами. Їх виступи були щирими і проникливими. Знане в районі вокальне тріо «Журавка» КЗ «Скадовський РБК ім.. Шевченка» виконало популярні пісні воєнного періоду «За дальнею околицей» та «Вечер на рейде». До речі, мало хто з присутніх знав, що автори останньої присвятили її нашому земляку-скадовчанину, капітану І рангу, Герою Рядянського Союзу  Володимиру Полікарповичу Гуманенку та його бойовим соратникам. Тепло зустріли гості і викладачів Скадовської школи мистецтв, які розповіли про історію створення пісень «Тёмная ночь» та «На безымянной высоте» і майстерно їх виконали під живий супровід. Не менш емоційним був і виступ вокального колективу ветеранів праці. У їх виконанні проникливо прозвучали українські народні пісні, в яких виражено тугу матерів та коханих за рідними людьми, що перебували на полях війни. А коли в залі звучала пісня «Журавлі» у виконанні Марка Бернеса, усі присутні підвелися і віддали шану полеглим воїнам-визволителям. 


Книжкова виставка «Шляхами подвигу і слави», яку розгорнуто в бібліотеці, присвячена діячам культури, письменникам і поетам України, що своїми творами підтримували бойовий дух, надихали на героїчні подвиги, підносили патріотизм та мужність народу на фронтах, в тилу і на окупованих територіях.
Через книги, пісні, уривки знаменитих фільмів, кадри кінохроніки про Велику Вітчизняну війну усі присутні мали змогу доторкнутися до героїчних сторінок історії. Серед присутніх виявилося багато охочих поділитися своїми емоціями, спогадами та роздумами. Гості заходу розповідали про своє нелегке життя в роки війни і післявоєнний період, згадували дитинство та юність. Вони читали свої улюблені вірші, присвячені цим буремним рокам.


Символічним акордом зустрічі стала  легендарна пісня «День Перемоги!».
«Без миру немає майбутнього. Ми всі за спокій і радість на нашій рідній землі, у нашій вільній і єдиній Україні», - таку думку від імені усіх запрошених, дякуючи колективу бібліотеки, висловила наостанок Н.Ф. Золотухіна, шанований в районі  вчитель та наша постійна читачка.

Коментарі

Популярні публікації