В кожному серці – Шевченко

Багата талантами Скадовська земля… Поети, письменники, художники, майстри декоративно-ужиткового  мистецтва…. Саме з їх роботами всі охочі мали змогу познайомитись у ході виставки, яку працівники КЗ «Скадовська ЦБС» та сільських бібліотек-філій презентували на Творчому  звіті аматорських колективів клубних закладів Скадовського району,  який відбувся  у рамках обласного огляду аматорського мистецтва, присвяченого 200-річчю від дня народження Т.Г.Шевченка та 70-річчю утворення Херсонської області в районному будинку культури ім. Шевченка.Згідно фундаментальних положень, на яких базується діяльність сучасних бібліотек,  зокрема у  Маніфесті  ЮНЕСКО про публічні бібліотеки (1994), одне з ключових завдань, яке ставиться перед публічними книгозбірнями є  сприяння «… розповсюдженню знань про культурну спадщину…», а також «…розвитку діалогу між культурами різних народів та  збереження їх самобутності…».

Організація виставок робіт майстрів народно-прикладного мистецтва – одна з пріоритетних форм діяльності у цьому напряму. До слова, вони вже стали традиційними, і завжди викликають інтерес широкого кола поціновувачів.
Окрім мешканців міста та району, відвідали експозицію і члени оглядової комісії у складі представників Херсонського обласного центру народної творчості, Херсонського училища культури та органів влади та  місцевого самоврядування, а саме заступники голови Скадовської районної державної адміністрації І.І Кузьменко та голова Скадовської районної ради О.Ф. Старенький.
Загалом у виставці демонструвалися роботи більше 80 майстрів Скадовського району. З їх творчими доробками,  членів оглядової комісії та відвідувачів знайомили бібліотекарі книгозбірень району. Збирання експонатів, це складна, кропітка і відповідальна справа. Адже кожен – витвір мистецтва в який автор, як правило, вклав не тільки немалі матеріальні статки, а й часточку своєї душі.









А ще, разом із своїми користувачами, бібліотекарі влаштували голосні читання творів Великого Кобзаря  у рамках районного медіа-проекту «200 хвилин з Генієм». Найвдаліші виступи були у М. Ільницької (Улянівська б/ф), О. Бородіної (Красненська б/ф), І. Максимчук (Приморська б/ф),  А.Вагуліної  та Д.Бабенка (Антонівська б/ф), М.Тимощук (Новоукраїнська б/ф) та Х. Ковальової (Михайлівськаб/ф).


Зустріч з поезією Т.Г.Шевченка продовжила відео-презентація проекту. Усі присутні мали змогу почути рядки з творів видатного сина українського народу у виконанні і простих мешканців Скадовська, і представників органів влади та місцевого самоврядування. Серед них – голова Скадовської районної державної адміністрації А.О.Євстратов, голова Скадовської  районної ради О.Ф.Старенький, заступник міського голови  Скадовська О.П.Васильєв та ін. Всіх їх,  і дорослих,  і малих,  обєднало невмируще слово Тараса, яке  знову  і знову стукає у наші серця. І знаходить воно відгук у мільйонів українців, будить ясні думки й породжує міць рук кожного.


Справжньою кульмінацією дійства став флешмоб  «В кожному серці – Шевченко». Більше двохсот чоловік, тримаючи у руках збірку творів поета всі разом,  одноголосно, прочитали геніальний твір геніального поета «Заповіт». А потім, тримаючи біля серця видання, злилися воєдино у спільній молитві за неньку Україну.
Лише разом ми здатні перетворити нашу Батьківщину на сучасну, демократичну, справедливу і  процвітаючу державу. І доки в наших серцях живе Шевченко – живе Україна.




Коментарі

Популярні публікації