Скадовські бібіліотекарі на VI Миколаївських міських екологічних читаннях "Збережемо для нащадків"

21-22 листопада 2013 р. у м. Миколаєві відбулись VI Миколаївські міські екологічні читання «Збережемо для нащадків», які пройшли за ініціативи  Миколаївської міської ради і програми «Бібліоміст» в рамках проведення регіональних конференцій для бібліотечних працівників та їхніх партнерів.
Тема Читань 2013 року – «Роль благоустрою у формуванні комфортного середовища проживання”.
На екологічні читання були запрошені представники закладів культури — бібліотек та музеїв, органів державної влади та місцевого самоврядування, установ господарчої діяльності,  громадських організацій, науковців, викладачів вищих навчальних закладів, позашкільних закладів із Херсонської, Запорізької, Одеської, Миколаївської областей та АР Крим.


Учасників екочитань відібирали на конкурсній основі залежно від відповідей на запитання анкети. Кількість учасників була обмежена. Дуже важливо, що із комунального закладу “Скадовська централізована бібліотечна система” було відібрано трьох бібліотекарів. І ось у такому численному складі Скадовськ взяв участь в екочитаннях.


Протягом двох днів бібліотекарі поринули у незабутню, сповнену величезної кількості емоцій казкову атмосферу гостинної Миколаївської центральної міської бібліотеки імені М.Л. Кропивницького.
Перший день читань був присвячений ролі благоустрою міста Миколаєва у формуванні комфортного середовища проживання його мешканців. Впродовж дня велися панельні дискусії з питань архітектурного вигляду Миколаєва та інших міст півдня України, благоустрою дворових територій, упорядкування прибудинкових територій, екологічних аспектів енергетики населених пунктів, освітлення вулиць, парків, скверів, водних ресурсів міст.
Загалом перший день читань був інформаційно дуже насиченим, пізнавальним та цікавим. Родзинкою і гарним завершенням плідного дня стала презентація документальної вистави “Йшов трамвай ...” Миколаївської громадської організації “Діалог”, а також ековечірка “Новий Миколаїв”, на якій всі учасники могли познайомитися та знайти нових друзів, роздаючи свої візитки та інформаційні буклети.


Другий день екочитань виявився не менш захоплюючим. Його темою стали бібліотеки півдня України як активні учасники екоініціатив і провайдери екоінформації в місцевих громадах. Одним із завдань дня було проведення «Відкритого мікрофону», де бібліотеки та громадські організації презентували свій досвід щодо впровадження екоініціатив.
Серед семи виступаючих свою презентацію “Просвітницько-екологічна діяльність бібліотеки” представляла завідувач бібліотеки-філії Скадовської ЦБС Тисленко Людмила Іванівна. Тема доповіді стосувалася співпраці бібліотеки з громадськими організаціями у сфері екологічних питань та ролі благоустрою у формуванні комфортного середовища проживань скадовчан.


Своїми напрацюваннями у сфері екологічної діяльності поділилися і російські колеги. Учасники читань мали гарну нагоду поспілкуватися у скайп-форматі з Державною публічною науково-технічною бібліотекою м. Москви та Муніципальною інформаційною бібліотечною системою м. Томська.
Незабутні емоції переповнювали всіх учасників після оглядової екскурсії “Миколаївщина — перлина Північного Причорномор'я” у Миколаївському обласному краєзнавчому музеї.


Бібліотекарі Скадовської ЦБС повернулися з екочитань не з порожніми руками. Вони вибороли аж два призи у двох із трьох конкурсів, які проводилися на конференції. Книгу “Об'єднаний досвід діяльності миколаївських бібліотек з екотематики” отримала Людмила Іванівна Тисленко за один з найкраще представлених проектів. Перше місце та цінну книгу “История Николаева” отримали бібліотекарі Скадовської ЦБС Вінявська-Небрат І.А. та Купенко О.Г. у квестовому конкурсі “Познайомся та знайди нових друзів”.
Бібліотекарі не тільки отримали незабутні враження, але й безцінний досвід за ці два дні. З нетерпінням та надією, що ми знову станемо учасниками конференції, будемо чекати на VII Миколаївські міські екологічні читання.

Коментарі

Популярні публікації