Чарівники, кіно та…бібліотека

На Херсонщині стартував новий регіональний соціальний проект «Бібліотечний кіносалон». Результат спільної ініціативи Херсонської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Гончара та комунального підприємства  «Кіновідеопрокат» Херсонської обласної ради широкому загалу було презентовано наприкінці вересня.


А вже 30 жовтня автомобіль з технікою, замовленими кінострічками та персоналом мчав дорогами Скадовщини. Він був, як «блакитний гелікоптер з чарівниками» з відомої дитячої пісні, здатний  перетворити будь-яке приміщення на маленький кінотеатр та безкоштовно продемонструвати кіно.
Хоча у всіх дітлахів  довгоочікувана пора канікул, а навчальні заклади «відпочивають» від дитячого гаміру та метушні, з самісінького  ранку до Приморської ЗОШ почали сходитись  учні 6-7 класів. На них чекав справжній «Гладіатор» -  захоплюючий історичний фільм американських  кіномитців. Чому саме його обрали хлопчики та дівчата для перегляду, із величезного репертуару, у якому є стрічки на будь-який смак – від  комедій та мультиків до науково-популярних та  психологічних драм -  стало зрозумілим з перших кадрів…
Та все, як-то кажуть, по-порядку. 
«Бібліотечний кіносалон»  урочисто відкрила директор КЗ «Скадовська ЦБС» Старенька Н.І., наголосивши, що реалізація задуманого можлива лише за підтримки органів місцевого самоврядування. 
Наталія Іллівна подякувала сільському голові Приморського Ю.В. Тораку  за співпрацю місцевої ради та закладу культури.
«Юрій Васильович, як тільки дізнався про кіноідею, висловив особисту зацікавленість у її втіленні, а це запорука успіху»,  – запевнила всіх присутніх бібліотекар місцевої книгозбірні І.І. Стахурська. "Він допомагає мені  у всіх починаннях – чи то свято організувати, чи то ремонт зробити. Всім би такого голову!» - зазначила Ірина Іванівна. Натомість в бібліотеці завжди  затишно, багатолюдно, і по-домашньому гостинно, а Ірина Іванівна робить усе  можливе, щоб її храм книг був  справжнім осередком духовного збагачення дітей і молоді.


До перегляду кінострічки бібліотекар підготувала інформаційну виставку, використовуючи фонди бібліотеки, аби діти сповна занурились в епоху, зображену у стрічці. Інтригуюючий сюжет,  красені-актори, неймовірні спецефекти – все це захопило глядачів з перших хвилин і протримало у полоні до фіналу. Виявляється, із звичайної книгозбірні можна зробити і концертну залу, і виставковий салон, і творчу майстерню, і...кінотеатр, залишаючись при цьому бібліотекою із головною її цінністю - Величністю Книгою. Потім відбулося жваве обговорення, а на "чарівників" вже чекали в іншому місці.


Наступною зупинкою пересувного кінотеатру стала Антонівська бібліотека-філія, де о 12 годині розпочалася демонстрація відеофільму за твором Лесі Українки «Лісова пісня. Мавка».


На початку демонстрації фільму перед запрошеними виступила секретар Антонівської сільської ради Євдокімова Оксана Леонідівна, яка висловила бібліотекарю Подрєзовій Людмилі Семенівні щиру подяку за плідну співпрацю та небайдужість до справ громади.




Директор комунального закладу «Скадовська ЦБС» Старенька Наталія Іллівна розповіла присутнім про мету та основні завдання соціального проекту «Бібліотечний Кіносалон». 
Глядачами стали 30 студентів І курсу Скадовського технікуму Державного вищого навчального закладу «Херсонський державний аграрний університет». З перших кадрів фільму учнів переповнили незвичні почуття подиву, захоплення чарівним світом природи  та щирістю людських почуттів.


До зустрічі у бібліотечному кіносалоні читачі ретельно готувалися і допомогли бібліотекарю оформити книжкову виставку, ще раз перечитали «Лісову пісню» Лесі Українки.  А ще вони вирішили намалювати портрет Мавки так, якою вони її уявляли після знайомства з твором. І яким же було здивування студентів, коли вони побачили, що образ Мавки у кінофільмі зовні виявився таким же тендітним, ніжним і романтичним, як і на їхньому малюнку!


Після завершення сеансу студенти поділилися своїми враженнями щодо майстерної гри акторів, оригінального режисерського бачення всесвітньо відомої драми-феєрії Лесі Українки. 
До жвавого обговорення долучилася Наталія Іллівна, яка поділилася своїми враженнями щодо цікавого режисерського прочитання всесвітньо відомого твору.  Цей день став для першокурсників сповненим нових емоцій та відкриттів.
Ще не встиг пересувний кінотеатр доїхати до міста Скадовська, як у центральній бібліотеці для дорослих пролунав дзвінок від викладачів математики аграрного технікуму з Антонівки. Вони почули схвальні відгуки своїх колег та студентів про кіносеанс і виявили бажання замовити фільм математичного спрямування. 
Останньою прийняла естафету Скадовська центральна бібліотека для дорослих.  У  читальній залі о 15 годині відбувся перегляд фільму-екранізації за однойменним романом Миколи Хвильового «Вальдшнепи».


Вибір фільму став не випадковим, так як цей роман вивчається за програмою української літератури учнями 10-х класів. Бажання переглянути фільм виявили вчителі та учні  загальноосвітніх  шкіл. У залі зібралося понад 60 учнів зі Скадовської гімназії, загальноосвітніх шкіл №2 та №3, а також вихованців філії спеціалізованого навчально-виховного комплексу спортивного профілю «Вище училище фізичної культури».
Перед початком кіносеансу до глядачів звернулася т.в.о. начальника відділу культури і туризму Скадовської районної державної адміністрації  Андрощук Валентина Захарівна. Вона відзначила важливу роботу бібліотеки щодо популяризації творів вітчизняного та світового кіномистецтва та  побажала успіхів у новому починанні.
Переглядаючи фільм, учні пройнялися атмосферою сталінських часів, ідеологічних репресій та ліквідації «інакомислячих». Доля головного героя фільму нагадує долю самого письменника Миколи Хвильового, який свого часу також став жертвою сталінського терору. Учням було цікаво дізнатися, що режисеру фільму Олександру Муратову за роботу над фільмом «Вальдшнепи» було вручено диплом Тараса Шевченка за «Визначний внесок у національне та державне відродження України».





В обговоренні фільму взяли участь як діти, так і вчителі, які були присутні на кіносеансі.
Зокрема свою думку щодо режисерського вирішення болючих питань морального вибору тих часів висловив вчитель української мови та літератури Скадовської ЗОШ №2 Дращенко Олександр Федорович. Він щиро подякував організаторам за можливість доторкнутися до шедеврів вітчизняного кіномистецтва.


Учні мали можливість познайомитися і з іншими творами видатного радянського полеміста Миколи Хвильового на книжково-ілюстративній виставці «Талант, що прагнув до зір». 
Проведення кіносеансів у бібліотеках району показало, що сучасна книгозбірня – це не лише книжки, періодика, безкоштовний Інтернет та  WI-FI, це також комфортний, затишний і привітний міні-кінозал, що має багато можливостей для змістовного дозвілля усієї родини. 


Коментарі

Популярні публікації