Весела Масляна

      Звичаї та традиції українського народу є основою його духовності. Одним з найпопулярніших давньослов’янських свят на честь весняного пробудження природи є Масляна. В народі його ще називають Колодієм, Масницею або Сирним тижнем. Саме про традиції святкування Масляної в Україні йшла мова на обрядовій годині, яка пройшла в читальній залі центральної бібліотеки 16 березня.
          Її учасниками стали учні міських шкіл, молодь. Гості дізнались, що обряди під час Масляної мали наблизити настання тепла, забезпечити багатий урожай і достаток у хатах. У народі Масляну дуже любили, адже святкування з іграми, піснями та смачними млинцями тривало цілий тиждень. Присутні на святі також мали змогу взяти участь в іграх та послухати обрядових пісень. 

            Прийшлось глядачам до смаку і щедре частування організаторів – смачні млинці та різноманітні солодощі до них, адже наші предки вважали, що чим більше люди напечуть млинців, тим швидше сонце почне обігрівати землю. На думку гостей, захід був цікавим, пізнавальним і залишив незабутні враження.

Коментарі

Популярні публікації