Міжнародний день рідної мови

      Щорічно 21 лютого представники всіх націй і народностей можуть відзначати Міжнародний день рідної мови. Це свято було проголошене на Генеральній конференції ЮНЕСКО, яка відбулася 17 листопада 1999 року.
   «Мова – то цілюще народне джерело і хто не припаде до нього вустами, той сам всихає від спраги» - В. Сухомлинський.
   Головна мета Міжнародного дня рідної мови — сприяння мовній різноманітності світу і стимулювання вивчення іноземних мов населенням різних країн, оскільки саме мови вважаються важливим інструментом розвитку духовної спадщини планети.
   Міжнародний день рідної мови можуть відзначати носії 6000 мов, які на сьогоднішній день зафіксовані в світі. ЮНЕСКО вважає, що вивчення іноземних мов та багатомовність є ключами до взаєморозуміння та взаємоповаги.
   Рідна мова для кожної людини є важливим елементом культурної свідомості. Це мова, яку ми всі змалку чуємо, якою ми промовили перші слова. Ця мова зрозуміла і рідна всім. Бо без мови немає народу. Людина може знати дві, три і більше мов, але рідною залишається материнська мова.
   На свято завітали учні старших класів.  Під час свята звучали вірші та пісні про мову, мовні загадки та прислів'я. Бібліотекарі розповіли, що турбота про мову справа державна і кожного свідомого громадянина своєї батьківщини зокрема. Що українська нація має пишатися своєю напрочуд милозвучною мовою.
   Присутні мали можливість ознайомитися з літературою представленою  на книжковій виставці «Квітни, мово, наша рідна».




Коментарі

Популярні публікації