«Ой, Калита, Калита, Із чого ти вилита?»

Розпочався карнавал зимових свят, серед яких своєю поетичністю та неповторністю відзначається молодіжне - Андрія – Калити. Святкується воно увечері 13 грудня і співпадає із значно пізнішим християнським святом -  апостола Андрія Первозванного.  Калита - свято вгадування чоловічої Долі, молодіжні гуляння, де юнаки та дівчата шукали собі пару для майбутнього подружнього життя.
12 грудня  читальна  зала центральної бібліотеки перетворилась на затишну гостинну світлицю, прикрашену українськими вишивками. На сповнені національного колориту  Андріївські вечорниці  сюди завітали  учні старших класів, аби дізнатися про стародавні традиції та навчитися веселих розваг.
Бібліотекарі розповіли про історію виникнення свята, про його символи і, зокрема, про Калиту – солодкий медовий хлібний виріб. Далі – цікавіше.  На учасників чекали різноманітні конкурси та ігри. Дівчата взяли безпосередню участь у цікавих ворожіннях, а хлопці – у поїданні справжньої калити.
Зустріч видалася не тільки цікавою і захоплюючою, а  ще й приємною. На завершення свята  всіх гостей та учасників вечорниць працівники бібліотеки пригостили смачними варениками та балабушками власного приготування.
Задоволеними залишились  як учасники, так і організатори веселих вечорниць. Адже ця зустріч подарувала всім присутнім можливість доторкнутися до української культурної минувшини, поринути в атмосферу загадковості вечора на Андрія, відчути красу та поезію давніх обрядів.





Коментарі

Популярні публікації