І чужому навчались, і своє презентували…


Семінар для працівників публічних бібліотек району, який 25 жовтня пройшов на базі комунального закладу «Скадовська ЦБС», об’єднав всіх присутніх в єдину дружню сім’ю. Сім’ю справжніх професіоналів. А коли збираються разом знавці своєї справи, завжди знайдуться теми для спілкування, тому спектр питань, які цього разу були винесені для обговорення – найрізноманітніші.
Відкрила семінар директор комунального закладу «Скадовська ЦБС» Старенька Н.І. Спілкування розпочалося в досить незвичній формі, і надихнула на нього Королева Осінь. Але невдозі, на зміну ліричному настрою прийшли серйозність та відповідальність.
Зосередившись на поставленому завданні, хоча й у ігровій формі, бібліотекарі визначили собі мету та закріпили її «вузлом» на «стрічці єдності». І тепер, кожен буде йти до поставленої цілі. Це іноді дуже складно, та секрет успіху простий. У ньому є лише три компоненти: бажання змінюватись на краще, знання потреб власної місцевої громади та вміння знаходити партнерів для впровадження інновацій.



Як це роблять інші? Відповісти можна рядками з вірша видатного сина українського народу Т.Г.Шевченка, до 200-річчя з дня народження якого готується світова спільнота: «І чужому научайтесь, й свого не цурайтесь». Тому, обмін досвідом, був дуже корисним для усіх присутніх – як для бібліотекарів «зі стажем», так і для тих, хто робить лише перші кроки до «професіоналізму».
Молодь, зокрема працівники центральних бібліотек міста О.Купенко та С. Озембловська, використовуючи останні досягнення техніки, за допомогою мультимедійних презентацій розповіли про свої здобутки. «Не пасли задніх» і сільські біблотекарі Кравченко О.О. (Красненська бібліотека-філія) та Сергієнко С.І. (Радгоспненська бібліотека-філія).
Колеги слухали їх затамувавши подих, робили нотатки та задавили питання «на засипку».
Важко визначити, хто ж переміг у цьому своєрідному батлі – молодість чи досвідченість. Присутні були єдині у тому, що лише інновації та креативність помножені на традиції та досвід допоможуть перетворити сучасні бібліотеки на центри дозвілля для всієї родини, де діти можуть весело і корисно провести час, а батьки – отримати потрібну для себе інформацію. Досягти цього можна лише ретельно аналізуючи діяльність закладу, адже підготовка звітів та планів роботи є складовою менеджменту бібліотеки, завдяки чому бібліотекар може комплексно осмислити діяльність книгозбірні, визначити позитивні та негативні тенденції в її роботі, а річний план конкретизує стратегічні завдання і визначає обсяг роботи бібліотеки на поточний календарний рік, а також показники, яких повинна досягти бібліотека до кінця року. Все це учасники семінару обговорили з провідним методистом Чупяк А.Д. А завідувач центральної бібліотеки для дітей Малашкова О.М. закцентувала увагу присутніх саме на роботі з цією цільовою аудиторією.
Впродовж трьох годин тривав семінар, і впродовж всього часу панував осінній настрій. З вуст бібліотекарів звучали вірші про золоту пору року, оспівану майстрами пера.


А вокальні композиції у «експромтному виконанні» не залишили байдужими навіть користувачів.

Так, сучасний бібліотекар повинен знати та вміти багато чого, щоб книгозбірні не перетворилися на книгосховища.
 Світ змінюється, i бібліотеки змінюються разом з ним.

Коментарі

Популярні публікації